Русия: Таванът на цените ще направи петрола по-скъп

Задава се пълна дестабилизация на световния енергиен пазар, предупреди говорителят на Кремъл

Новини
13:57 - 05 Декември 2022
1816
Русия: Таванът на цените ще направи петрола по-скъп

Налагането на таван на цените за руския петрол от Запада и неговите съюзници ще доведе само до поскъпване на суровината и до ограничено предлагане на петрол на пазарите. 

За това предупреди заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев.

Нещо невъобразимо ще се случи с цените, посочи той и подчерта, че ходът на Запада да постави таван на цената на руския морски петрол до 60 долара за барел само „ще навреди на потребителя“.

Руската икономика има повече от достатъчен потенциал да задоволи нуждите на специалната военна операция и наскоро въведената горна граница на цените на руския суров петрол няма да повлияе на нейния курс, увери от своя страна говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

Тези мерки обаче несъмнено ще окажат влияние върху стабилността на световния енергиен пазар, причинявайки пълната му дестабилизация, предупреди той.

На 3 декември ЕС, страните от Г-7 и Австралия приеха да наложат таван на цените за руския суров петрол от 60 долара за барел.

От своя страна Кремъл заяви, че страната няма да приеме таван на цената на своя петрол и обмисля как да отговори на мярката.

От руското посолство в Съединените щати също разкритикуваха „опасния“ ход на Запада и подчертаха, че Москва ще продължи да намира купувачи за петрола си.

Русия многократно е заявявала, че няма да доставя петрол на страни, които прилагат ограничението.

Таванът на цените ще позволи на страните извън ЕС да продължат да внасят руски суров петрол по море, но ще забрани на транспортните, застрахователните и презастрахователните компании да обработват товари с руски суров петрол по целия свят, освен ако той не се продава за по-малко от 60 долара за барел. Това може да усложни доставката на руски нефт на цена над горната граница дори до страни, които не са част от споразумението.