Русия: TikTok трие поголовно публикации за незаконни протести за Навални

"Роскомнадзор" заплаши да глоби социалните платформи заради съдържание, свързано с планирани демонстрации

Новини
20:24 - 22 Януари 2021
2179
Русия: TikTok трие поголовно публикации за незаконни протести за Навални

Русия заяви в петък, че TikTok е изтрил някои от така наречените нелегални публикации, популяризиращи протести през уикенда, целящи да освободят критиката на Кремъл Алексей Навални, съобщава "Ройтерс".

Публикации за насърчаване на Навални и за протести, планирани за събота, са гледани повече от 300 милиона пъти в TikTok, китайското приложение за споделяне на видео.

Обезсърчени от официалните предупреждения срещу митинги, млади руснаци публикуват видеоклипове, с които отдават почит на Навални и се подиграват на президента Владимир Путин като прелюдия към планираните демонстрации.

"Изразявам уважение към учениците, които според моя адвокат "предизвикаха хаос в TikTok", коментира Навални в съобщение, предадено от неговия адвокат, публикувано в Instagram в петък.

Руските следователи са образували наказателно дело, което според тях e за опит да се подбудят непълнолетни лица да извършват незаконни действия, които могат да застрашат тяхната безопасност.

Позовавайки се на рисковете от COVID-19, те заявиха, че масовите публични събития, които са забранени в Москва поради пандемията, са реален риск за здравето им.

Органът за наблюдение на комуникациите "Роскомнадзор", който заплаши да глоби социалните платформи заради съдържание, свързано с протести, заяви, че TikTok е изтрил 38% от публикациите, които е сметнал за незаконни до петък. Той добави обаче, че нови призиви за руснаците да излязат по улиците все още се появяват в приложението.

"Роскомнадзор" коментира, че TikTok е платформата, където потребителите най-активно призовават за протести в подкрепа на Навални.

"Роскомнадзор" допълва, че YouTube е изтрил 50% от публикациите, които според регулатора са призовали непълнолетни да протестират и че Instagram е свалил 17% от тези публикации.

Кремъл заяви, че мерките, предприети от Роскомнадзор, са "абсолютно оправдани".