Русия трупа военна мощ по границата с Финландия

Швеция и Финландия официално кандидатстваха заедно за присъединяване към Алианса

Русия
16:30 - 03 Април 2023
2461
Русия трупа военна мощ по границата с Финландия

Русия ще засили военния си капацитет в своите западни и северозападни региони в отговор на очакваното присъединяване на Финландия към НАТО утре. Това заяви руският заместник-министър на външните работи Александър Грушко, цитиран от "Ройтерс" и РИА Новости.

"Ще засилим военния си потенциал в западно и северозападно направление. В случай че във Финландия бъдат разположени сили и ресурси на други членове на НАТО, ще предприемем допълнителни стъпки за надеждно осигуряване на военната сигурност на Русия", увери той.

 Швеция и Финландия официално кандидатстваха заедно за присъединяване към Алианса през май миналата година, изоставяйки десетилетия военна необвързаност - решение, предизвикано от войната на Русия срещу Украйна, която започна на 24 февруари 2022 г.

Русия и Финландия имат обща граница от около 1340 км. Членството на Хелзинки в Алианса приблизително ще удвои сухопътната граница на военния съюз с Москва.

Миналата година руският министър на отбраната Сергей Шойгу посочи, че Русия предприема "адекватни контрамерки" и ще сформира 12 части и дивизии в своя западен военен окръг.