Русия твърди, че британски спецчасти действат в Украйна

Украйна
16:19 - 11 Април 2024
1994
Русия твърди, че британски спецчасти действат в Украйна

Федералната служба за сигурност на Русия (ФСБ) заяви в четвъртък, че британската Специалната корабна служба (SBS) е действала в Украйна и е помагала на украинските сили да извършат операции срещу Русия, предава "Ройтерс".

Войната в Украйна предизвика най-дълбоката криза в отношенията на Москва със Запада след Кубинската ракетна криза от 1962 г. Президентът Владимир Путин заяви, че военният персонал на НАТО вече присъства в Украйна. САЩ и ключови европейски съюзници заявиха, че нямат планове да изпращат сухопътни войски в Украйна.

ФСБ, основният наследник на КГБ от съветската епоха, заяви, че е осуетила план на британските специални части за кацане на украински саботажни войници на Тендров Сплит, пясъчна ивица в Черно море. В него се казва, че е заловен високопоставен войник от украинските военноморски специални части и се посочват името и датата му на раждане.

ФСБ каза, че отделът на украинските специални сили е бил "наблюдаван от звено на Специалната корабна служба (SBS), което показва прякото участие на Великобритания в конфликта".

SBS е полк със специални сили на британския флот, който проследява своята история от първите дни на Втората световна война.

SBS е участвала в някои от най-големите конфликти през последните 70 години, включително Корейската война, Северна Ирландия, Фолклендската война, Сиера Леоне, Афганистан и Ирак.