Русия твърди, че е унищожила 45 000 тона боеприпаси на Украйна

5-те склада с муниции били доставени от страни от НАТО

Топ
17:54 - 07 Август 2022
3751
Русия твърди, че е унищожила 45 000 тона боеприпаси на Украйна

Руска бойна авиация e унищожила в украинската Николаевска област арсенал с 45 000 тона боеприпаси, доставени на въоръжените сили на Киев от страни членки на НАТО. Това заяви днес говорителят на руското министерство на отбраната генерал-лейтенант Игор Конашенков, цитиран от ТАСС.

По думите му са били унищожени също 5 склада с боеприпаси и пускова установка от зенитен ракетен комплекс "Бук-М1" в непризнатата проруска сепаратистка Донецка народна република. Поразени са 3 командни пункта на украинската армия, жива сила и военна техника на Киев в 173 района на страната, каза говорителят.

Властите в Киев са решили предсрочно да изпратят на предната фронтова линия мобилизирани граждани - курсанти, започнали обучение в учебен център в Киевска област. С тях ще бъдат изпратени и ранени от военни болници, без да се изчака напълно да се възстановят от раните си, добави Конашенков.

Руските войски нямат достатъчно сили и ресурси за ново настъпление срещу град Николаев. Това заяви военният експерт Денис Попович пред украинското "Радио НВ", предаде УНИАН.

През март окупаторите разполагаха със значително по-добри условия за атака срещу Николаев и наближиха града, но бяха отблъснати. Оттогава там са създадени мощни отбранителни системи. Сега "условията за тях са далеч по-лоши, значително по-лошо е качеството на личния състав, изобщо на войските", отбеляза аналитикът.

Генералния щаб на Украйна съобщи още днес, че на територията на Беларус, включително в района, граничещ с Волинска област в Западна Украйна, се разполагат допълнителни сили и оборудване за противовъздушна отбрана, предаде ДПА. Бившата съветска република Беларус не се е включвала официално във войната на Русия, но малко след началото на инвазията в края на февруари президента Лукашенко призна, че руски ракети са били изстреляни от беларуска територия към Украйна.