Русия удари мисия на Червения кръст в Украйна, има убити и ранени

Украйна
17:17 - 12 Септември 2024
946
Русия удари мисия на Червения кръст в Украйна, има убити и ранени

Руските сили са атакували автомобили на Червения кръст в украинската Донецка област на 12 септември, което е довело до загинали и ранени.

Артилерийски обстрел е бил насочен към село Виролюбивка - на запад от Часов Яр и съвсем близо до града, около който се водят тежки сражения в Краматорското направление на фронта.

Служителите на Международния комитет на Червения кръст са били в камион, превозващ хуманитарна помощ. Трима работници са убити, а други двама са ранени, съобщават местните власти.
 
"Още едно руско военно престъпление. Днес окупаторът нападна автомобилите на хуманитарната мисия на Международния комитет на Червения кръст в Донецка област. Към момента се знае за двама ранени - на тях се оказва цялата необходима помощ. За съжаление, при този руски удар са загинали трима души. Изказвам съболезнования на семейството и приятелите им", написа в X президентът Володимир Зеленски.

"В тази война всичко е абсолютно очевидно: Русия носи злото, а Украйна защитава живота. И ако някой иска да чуе "двете страни", то в Русия това се възприема единствено като разрешение да се продължи да се убива.

Светът трябва да реагира твърдо и принципно. Невъзможно е да останем безразлични и към двете държави, и към международните организации. Само заедно светът може да накара Русия да спре този терор и да принуди Москва да се стреми към мир", заяви Зеленски.