Русия удари мощно Киев през нощта с ирански дронове

Кремъл се гордее, че може да убива, заяви президентът Зеленски и обвини Москва за съзнателната атака в навечерието на деня в памет на жертвите на Гладомора

Актуални новини
10:15 - 25 Ноември 2023
6816
Русия удари мощно Киев през нощта с ирански дронове

Най-малко двама души са били ранени в Киев при мащабна руска атака с дронове, извършена на разсъмване, предадоха Франс прес и Укринформ, като се позовават на местните власти. 

"Към момента има двама пострадали в Соломянски район. И на двамата е оказана медицинска помощ на място", написа в Телеграм кметът на украинската столица Виталий Кличко. Той добави, че жилищен блок в квартала е пострадал от падащи отломки и че спасителите работят по изваждането на две жени от развалините.

В същия квартал са регистрирани няколко пожара, включително един в детска градина, добави кметът.

Отломки от безпилотни самолети, свалени от украинската противовъздушна отбрана, са паднали и върху Печерски район.

Според местните власти нападението е извършено с произведени в Иран дронове-камикадзе "Шахед". Засега няма оценка колко безпилотни апарата са били насочени срещу украинската столица.

Руските сили съзнателно са нанесли масиран удар с дронове-камикадзе в навечерието на деня в памет на жертвите на Гладомора, заяви украинският президент Володимир Зеленски, цитиран от Ройтерс и УНИАН.

"Над 70 "шахеда" (ирански дронове-камикадзе, използвани от Русия - бел. ред.) в нощта преди деня, на който се отбелязва паметта на жертвите на геноцида Гладомор. Съзнателен терор. Точно в този момент. Руското ръководство се гордее с това, че може да убива", подчерта Зеленски в своя канал в Телеграм, коментирайки нощното нападение.

"Нашите войници свалиха повечето от безпилотните самолети. За съжаление, не всички. Но работят по укрепването на въздушната ни отбрана, за да свалят повече. И да работим по-нататък за обединяване на света в защита срещу руския терор. Терористичната държава трябва да загуби и да отговаря за това, което е направила", добави украинският президент.

В навечерието на 90-ата годишнина от Гладомора, руската армия е извършила най-мащабното си нападение с дронове срещу украинската столица, подчерта и кметът на Киев Виталий Кличко, цитиран от Укринформ.

При нападението тази нощ са били използвани рекорден брой дронове-камикадзе "Шахед-131/136", съобщиха и украинските военновъздушни сили. Киев е бил основната мишена на атаката, проведена на няколко вълни и от различни посоки.

Както съобщи говорителят на Киевската градска военна администрация Михайло Шаманов, силите за противовъздушна отбрана на Украйна са прихванали над 40 дрона камикадзе, насочени към столицата.

Същевремено Володимир Зеленски заяви, че Украйна подготвя реформи в системата си за военна мобилизация заради проточването на войната.

Киев не разкрива загубите си на бойното поле или подробности за мобилизационната си кампания, която е в ход от началото на руската инвазия през февруари 2022 г. Зеленски каза, че е разпоредил на високопоставени служители да му представят проекторешения.

"Планът ще бъде доработен и всички отговори ще се съдържат в него - следващата седмица ще се запозная с него", каза украинският президент на пресконференция.

Зеленски не разкри подробности за планираните реформи. Той каза, че проблемите във военните медицински комисии и наборните центрове ще бъдат решени.

Украинският президент заяви, че Украйна трябва да постигне "три ключови победи" в чужбина, включително одобрението на значителни пакети военна помощ от американския конгрес и Европейския съюз, както и официално начало на преговорите за присъединяване към блока.

Двадесет месеца след началото на пълномащабната руска инвазия, в отношенията между Запада и Киев се прокрадва умора, въпреки че Украйна силно зависи от съюзниците си за военната, икономическа и хуманитарна подкрепа в борба с руските сили, отбелязва Ройтерс.

"Нуждаем се от три победи. Първата е победата в американския Конгрес. Това е предизвикателство, то не е лесно, но Украйна прави всичко по силите си", каза Зеленски на пресконфренеция в Киев.

"Втората е свързана с това, че имаме нужда от помощта на ЕС за отпускането на пакет (военна помощ) на стойност 50 млрд. евро", каза украинският президент и добави: "И третата е да започнем диалог за бъдещото ни членство".

Киев се надява, че държавите членки на ЕС ще се споразумеят на срещата си на върха на 14 и 15 декември, да започнат официални преговори за присъединяване на Украйна към блока, решение, което по думите на Зеленски ще се отрази добре на бойния дух на украинците.

Зеленски направи тези изказвания на съвместна пресконференция с латвийския президент Едгарс Ринкевичс, който каза, че е сигурен в приемането на пакета с помощ от ЕС, макар да добави, че това може да отнеме повече време от очакваното.