Русия укрепи военната си база в Таджикистан

Сергей Шойгу обяви разширяването на централноазиатските съоръжения

Свят
11:28 - 25 Август 2021
1786
Русия укрепи военната си база в Таджикистан

Русия е модернизирала военната си база в централноазиатската страна Таджикистан с оглед на завземането на властта от талибаните в Афганистан, информира ДПА. 

Руската армия обяви вчера, че няколко противотанкови системи "Корнет" са били разположени в бившата съветска република, граничеща с Афганистан. Системата е предназначена за стрелба по вражески бронирани превозни средства и въздушни цели.

Русия, чиято най-голяма чуждестранна военна база е именно тази в Таджикистан, наблюдава със загриженост действията на талибаните в Афганистан поради опасения, че ислямистките екстремисти могат да нахлуят на територията на бившия Съветски съюз. Москва отдавна преговаря с талибаните.

Преди около месец руският военен министър Сергей Шойгу обяви разширяването на централноазиатските съоръжения. Наскоро Русия участва в няколко военни учения с Таджикистан и други страни от Централна Азия. Недалеч от афганистанската граница няколко хиляди войници се обучаваха да отблъскват терористи.

По-късно вчера руският президент Владимир Путин обвини Запада, че оставя хаос в Афганистан, докато се изтегля от страната, и че създава голяма терористична заплаха за други страни.

"Има опасност терористи и различни групировки, намерили убежище в Афганистан, да използват хаоса, оставен от нашите западни партньори", отбеляза Путин и добави, че терористи могат да доведат до ескалация на ситуацията и в съседните страни.

"Това е пряка заплаха за нашите съюзници и за нашата страна", подчерта Путин, имайки предвид страни, съседни на Афганистан, като Таджикистан и Узбекистан.

Той каза, че контрабандата на наркотици и нелегалната миграция могат да се увеличат там, по време на коментари на събитие, организирано от партия "Единна Русия" преди изборите в страната на 19 септември.

"Всичко това са заплахи за нас. Те са абсолютно реални."

Путин многократно предупреждаваше, че терористи от Афганистан могат да потърсят убежище в чужбина, докато искат убежище. Той също така се ангажира да предотврати повторното привличане на Русия в конфликта.

"Съветският съюз има своя опит да остане в тази страна. Ние направихме необходимите изводи от него."

Русия нахлу в Афганистан през 1979 г. и хиляди съветски войници загинаха по време на окупацията, продължила до 1989 г.

Шойгу разкритикува факта, че талибаните вече контролират "голям брой оръжия", принадлежащи на войските на НАТО след превземането на ислямистите. Той също така изрази загриженост относно контрабандата на наркотици, като каза, че 93% от хероина в света е афганистански.

Русия се надяваше, че САЩ и техните съюзници ще се справят с проблема, но заяви, че плантациите са се увеличили стократно.