Русия въвежда ограничения върху WhatsApp и YouTube

Общественото обяснение е да се ограничи възможността на екстремистки групи да комуникират

Новини
16:11 - 18 Юли 2024
677
Русия въвежда ограничения върху WhatsApp и YouTube

Руското правителство въведе нови ограничения върху използването на дигитални телекомуникации в страната. На 12 юли 2024 г., депутатът от Държавната дума Антон Немкин заяви в интервю, че руските власти са започнали да забавят трафика на криптираното приложение за съобщения WhatsApp.

Общественото обяснение е да се ограничи възможността на екстремистки групи да комуникират. Според руските правителствени дефиниции това вероятно включва и ограничаване на способността на опозиционни активисти и противници на войната в Украйна да се организират и комуникират. Това се съобщава в ежедневния доклад на разузнаването на британското министерство на отбраната.

На същата дата, независими руски медии съобщиха, че прекъсвания на работата на онлайн видео платформата YouTube са вследствие на

умишлени забавяния на трафика от страна на руското правителство.

Администрацията на президента вероятно ще блокира YouTube изцяло през септември 2024 г. YouTube е относително популярен в Русия и се използва от опозиционни активисти, включително от покойния Алексей Навални, за разпространение на критика към руското правителство.

Подобно на последните забрани върху независими медийни организации и ограниченията върху други защитени средства за комуникация, тези мерки представляват ускорение на дългогодишната тенденция за увеличаване на правителствения контрол върху достъпа до медии и информация в Русия. Тези ограничения върху достъпа до социални медийни платформи са вероятно предназначени да гарантират, че руското население има достъп само до медии, които съответстват на контролираните от правителството разкази.

Чрез ограничаване на по-защитените средства за лична комуникация, наблюдението на потенциални дисиденти от страна на правителството ще бъде по-лесно, създавайки климат на страх и автоцензура сред онези, които могат да бъдат критични към режима.