Русия вече не е в топ 3 по заболеваемост от коронавирус

Свят
16:13 - 06 Юли 2020
2387
Русия вече не е в топ 3 по заболеваемост от коронавирус

Русия излезе от топ 3 по заболеваемост от коронавирус в света, отстъпвайки третото място на Индия. Общият брой на случаите на COVID-19 в страната от началото на епидемията досега е 687 862, като в азиатската република те достигнаха 697 400.

В Русия вече няколко дни продължава положителната тенденция, при която новооткритите пациенти с вируса са под 7000. За понеделник те са 6611, което е най-ниският показател от 29 април насам. Оздравелите в страната вече са 454 329, което е почти две трети от всички случаи.

В Москва, която е лидер в черната класация, прогресията също намалява. За последните 24 часа потвърдените случаи са 685.

Извършените в Москва изследвания за имунитет показват, че 20% от жителите й вече имат антитела срещу него. Във връзка с това кметът на столицата Сергей Собянин заяви, че не се очаква втора вълна на коронавируса в мегаполиса. „Може да има някои отклонения, но те ще са незначителни“, прогнозира градоначалникът.

Намаляващата прогресия на новооткритите заразени позволи на местните власти да пристъпят към поетапно смекчаване на противоепидемичните мерки – в началото на юли бяха отворени фитнес и спортните зали, както и закритите части на ресторантите. По-рано заработиха верандите на заведенията за обществено хранене, музеите, библиотеките, фризьорските салони.

В мегаполиса обаче продължава да е в сила задължителното носене на маски на обществени закрити места. От 1 юли в страната започна постепенно възобновяване на вътрешния туризъм. В близко време ще стартират и международните полети до страните от ОНД. Русия изразява готовност да отвори въздушните си граници и с Европа, но на този етап ЕС реши да остави ветото за гражданите на трети страни, сред които Русия, САЩ и Бразилия.