Русия вече не се задоволява само с Донбас

Това заяви руският външен министър Сергей Лавров

Украйна
17:50 - 20 Юли 2022
5881
Русия вече не се задоволява само с Донбас

Географските цели на "специалната военна операция" на Москва в Украйна вече не се ограничават само до района на Източен Донбас, а включват редица други територии. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров пред РИА Новости, съобщава "Ройтерс".

Той предупреди, че целите на Русия ще се разширят още повече, ако Западът достави оръжия с голям обсег на Киев.

В началото на руската инвазия в Украйна на 24 февруари президентът Владимир Путин отрече да има каквото и да е намерение да окупира украински територии. Тогава той обясни, че целта му е да демилитаризира и "денацифицира" страната - твърдение, отхвърлено от Киев и Запада като претекст за война в имперски стил на разширяване.

След като руската армия беше отблъсната в първоначалния си опит да превземе столицата Киев, на 25 март руското министерство на отбраната обяви, че първата фаза на специалната операция е завършена и сега тя ще се фокусира върху "постигането на основната цел - освобождаването на Донбас".

Близо четири месеца по-късно Русия превзе Луганск - един от двата региона, съставляващи Донбас, но остава далеч от превземането на цялата друга Донецка област.

Руските сили обаче вече са превзели територия далеч отвъд Донбас, предимно в Запорожка и Херсонска област в Южна Украйна, и продължават да нанасят ракетни удари по градове в страната.

Вчера говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби заяви, че Вашингтон няма да признае териториите, които смята за украински, за част от Русия и ще бъде готова да въведе нови санкции срещу Москва, ако ситуацията се развие в тази посока.

Той обвини Русия, че е назначила нелегитимни проруски служители да управляват окупираните региони на Украйна с цел организиране на референдуми за присъединяване към Русия.

Според него резултатите от гласуването ще бъдат използвани от Русия, "за да се опита да претендира за анексиране на суверенна украинска територия".