Русия все още поддържа спешна "гореща линия" със САЩ и НАТО

САЩ
11:13 - 08 Октомври 2024
849
Русия все още поддържа спешна "гореща линия" със САЩ и НАТО

Русия заяви, че все още има спешна "гореща линия" със Съединените щати и НАТО за намаляване на кризите, съобщава "Ройтерс".

Ядрените рискове нарастват на фона на най-тежката конфронтация между Москва и Запада от Студената война насам.

Руските официални лица твърдят, че войната в Украйна навлиза в най-опасната фаза - руските сили настъпват, а САЩ обмислят дали да позволят на Киев да нанася удари дълбоко в Русия със западни ракети.

На 12 септември президентът Владимир Путин предупреди, че одобрението на Запада за подобна стъпка би означавало "прякото участие на страните от НАТО, Съединените щати и европейските страни във войната в Украйна".

Руският заместник-министър на външните работи Александър Грушко, който отговаря за отношенията с Европа и НАТО, отбеляза, че според Москва Алиансът засилва ролята на ядрените оръжия в своята стратегия.

Русия актуализира ядрената си доктрина, за да изпрати сигнал, "така че нашите опоненти да не си правят илюзии относно готовността ни да гарантираме сигурността на Руската федерация с всички налични средства", посочи той.

Путин променя ядрената доктрина на Русия, за да свали прага на страната за използване на такива оръжия в отговор на атака с конвенционални оръжия.

Съединените щати определят Китай като най-големия си конкурент, а Русия като най-голямата заплаха. Президентът на САЩ Джо Байдън твърди, че този век ще премине под знака на екзистенциално съревнование между демокрациите и автокрациите.

Т.нар. "гореща линия" между Москва и Вашингтон е създадена през 1963 г., за да се намалят недоразуменията, които предизвикаха Кубинската ракетна криза от 1962 г., като позволи директна комуникация между американските и руските лидери.

Американско-руската гореща линия - сигурна компютърна комуникационна система - е била използвана по време на големи кризи, като Шестдневната война от 1967 г., съветската инвазия в Афганистан през 1979 г., атаките от 11 септември 2001 г. и след американската инвазия в Ирак през 2003 г.

В допълнение към горещата линия на лидерите има и ядрени горещи линии между Пентагона и руското министерство на отбраната, които бяха създадени по време на Студената война, за да се намали рискът от ядрена война.

След като Путин изпратиа хиляди руски войници в Украйна през февруари 2022 г., беше установена допълнителна, т.нар. "деконфликтна" линия между руските и американските военни, за да се предотврати ескалирането на войната в американско-руска война.

Министърът на отбраната Андрей Белоусов се свърза с министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин през юли относно подозрения за украински заговор за нападение над Русия. "Ню Йорк Таймс" съобщи, че Остин е приел обаждане от Белоусов на 12 юли относно тайна украинска операция, планирана срещу Русия, за която Москва смята, че има благословията на Съединените щати.