Русия за първи път отказа достъп на МААЕ до Запорожката АЕЦ

Украйна
12:59 - 04 Януари 2024
1911
Русия за първи път отказа достъп на МААЕ до Запорожката АЕЦ

На инспектори от Международната агенция за атомна енергия е бил отказан достъп до части от окупираната от Русия Запорожка атомна електроцентрала в Украйна. Това заяви генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси, цитиран от "Ройтерс".

Освен това той посочи, че агенцията все още не е получила планове за поддръжка на съоръжението за 2024 г.

Запорожката АЕЦ беше превзета от Русия в първите дни след нахлуването на руските сили в Украйна през 2022 г. Двете страни взаимно се обвиняваха в обстрел около централата - най-голямата в Европа, въпреки че шестте ѝ реактора в момента не произвеждат електричество.

Гроси отбеляза, че в продължение на две седмици инспекторите в централата не са имали достъп до основните зали на реактори едно, две и шест.

"За първи път експертите на МААЕ не са получили достъп до реакторна зала на блок, който е бил в студено спиране", посочи той.

"Тук се намират ядрото на реактора и отработеното гориво. Екипът ще продължи да настоява да получи този достъп".

Освен това по негови думи инспекторите са били ограничени в достъпа си до турбинните зали в централата в Югоизточна Украйна.

Гроси заяви, че операторите на централата са предприели действия за осигуряването на резервни доставки на електричество към съоръжението в случаите, когато основното външно електроснабдяване пропадне - нещо, което по негови думи се случва често.

Спирането на основния енергоизточник предизвиква безпокойство, тъй като централата се нуждае от енергия за охлаждане на реакторите си дори когато не функционира. Възникнали са обаче трудности при разчитането на текуща резервна линия за електроснабдяване.

Гроси заяви, че МААЕ е поискала от операторите на централата график за поддръжка за 2024 г., "който все още не е предоставен".

Той посети АЕЦ-а три пъти след нахлуването на руските сили.

Гроси многократно е призовавал за прекратяване на боевете в близост до съоръжението, за да се избегнат всякакви катастрофални инциденти.

Той отбеляза, че персоналът на МААЕ е съблюдавал за спазването на стандартите за безопасност в трите други работещи ядрени централи в Украйна, въпреки че ракети и дронове са прелитали близо до две от тях - Хмелницката АЕЦ на запад и централата в Южна Украйна.