Русия за първи път призна открито за поражение в Украйна

Няколко членове на Държавната дума на Русия изразиха загриженост за тежката ситуация на фронта

Украйна
11:27 - 14 Септември 2022
3109
Русия за първи път призна открито за поражение в Украйна

Кремъл призна поражението си в Харковска област и това е първият случай, в който Москва открито признава загуба от началото на войната на Русия в Украйна през февруари. Това е основният извод в ежедневния анализ на базирания в САЩ Институт за изучаване на войната (ISW).

Служителите на Кремъл и пропагандистите в държавните медии под контрола на властта широко обсъждат причините за руското отстъпление в Харковска област, където украинците осъществиха мащабна контраофанзива.

Ситуацията в североизточната част на Украйна, където местните сили отвоюваха почти цялата окупирана територия, представлява значителна промяна в сравнение с предишния руски модел на съобщаване на преувеличени или измислени успехи с ограничени подробности. Кремъл така и не призна, че Русия е била победена около Киев или по-късно на Змийския остров, като оформяше отстъплението от столицата като решение да се даде приоритет на "освобождаването" на Донбас, а изтеглянето от важния Змийски остров - като "жест на добра воля".

Първоначално руското министерство на отбраната (МО) предложи подобно обяснение за руския провал в Харков, твърдейки, че руските сили изтеглят войските си от областта, за да се прегрупират, но този фалшив разказ беше бързо и шумно разкритикуван в социалните мрежи.

Признанието на Кремъл за поражението е част от усилията за смекчаване и отклоняване на критиките от руския президент Владимир Путин към руското министерство на отбраната и военното командване, пишат още от ISW. Източници от Кремъл сега се опитват да изчистят Путин от всякаква отговорност за поражението, като вместо това обвиняват за загубата на почти цялата окупирана Харковска област недостатъчно информираните военни съветници от обкръжението на президента.

Един от членовете на Кремълския съвет за междуетнически отношения - Богдан Безпалко, дори заявява, че военните служители, които не са забелязали концентрацията на украински войски и техника и са пренебрегнали каналите в Telegram, предупреждаващи за предстоящата украинска контраофанзива в Харковска област, трябва да си "сложат главите на бюрото на Путин".

Кремъл е забавил срещата на Путин с представители на руската отбрана веднага след изтеглянето на войските от околностите на Харков, което засилва впечатлението за разрив между президентството и руското МО. 

Няколко членове на Държавната дума (парламента) на Русия изразиха загриженост за тежката ситуация на фронта в Украйна по време на първото пленарно заседание на есенната сесия, провело се на 13 септември. Лидерът на Руската комунистическа партия Генадий Зюганов заяви, че Русия трябва да обяви пълна мобилизация, защото "специалната военна операция" е война. Според Зюганов една "специална военна операция" може да бъде прекратена по всяко време, но една война може да завърши само с победа или поражение и "ние нямаме право да загубим" тази война.