Русия забранява смяната на пола

Русия
11:13 - 15 Юни 2023
1152
Русия забранява смяната на пола

Долната камара на руския парламент, Държавната дума, даде първоначалната си подкрепа в сряда на законодателството, което ще забрани операциите за смяна на пола, предава "Ройтерс".

Този ход е в съответствие със стремежа на президента Владимир Путин да се справи с "нетрадиционния" начин на живот, който той описа като доказателство за западния морален упадък.

Законодателството ще забрани на държавните агенции да променят пола на дадено лице в личните му документи. Той ще забрани "всякакви медицински интервенции, насочени към оформяне на първичните и вторичните полови характеристики на човек", според документ, публикуван в базата данни на Думата.

Единственото изключение ще бъде операцията, "насочена към лечение на вродени аномалии при деца", се казва в проектозакона.

В сряда законът прие първото от трите задължителни четения в Думата. Новото законодателство също се нуждае от одобрение от горната камара, преди да бъде изпратено на Путин за подпис.

Путин и други висши официални лица и църковни лидери често описват приемането на гейовете и транссексуалните хора на Запад като доказателство, че обществата там са загубили своя морален компас.

Ръководителят на горната камара на парламента Валентина Матвиенко каза в послание за отбелязване на Международния ден на жената през март, че Русия никога няма да играе "опасни полови игри ", добавяйки: "Нека оставим на Запада да проведе този опасен експеримент върху себе си. "

Миналата година парламентът прие нов закон , който според критиците ефективно забранява представянето на лесбийки, гейове, бисексуални и транссексуални (ЛГБТ) хора на обществени места и в медиите.