Русия започна военни учения в Крим с 10 000 бойци

Актуални новини
13:02 - 22 Април 2021
2800
Русия започна военни учения в Крим с 10 000 бойци

Руското министерство на отбраната обяви, че на полуостров Крим и в Черно море започват мащабни военни учения, пише агенция "Интерфакс".

Според информацията на "Интерфакс" в ученията участват над 10 хил. войници и над 40 бойни кораба, както и общо 1200 единици "въоръжение и бойна техника". Ще присъства пристигналият днес в Крим министър на отбраната Сергей Шойгу.

Информацията се обявява в момент на напрежение между Москва и Запада заради струпване в руски войски край Украйна. Русия отправи остри предупреждения към Украйна, но увери и че не действията ѝ по никакъв начин не бива да се тълкуват като "агресия". Според Съединените щати подобно струпване не е имало от анексията на Крим през 2014 г. и броят руски военни близо до границата може да достигне 120 хил. в близките седмици.

Размяната на остри реплики заради съсредоточаването на войски - в момента на изостряне на конфликта в Донбас между армията на Киев и сепаратистите - бе последвана и от затваряне на въздушното пространство над част от Крим и Черно море за самолети, обявено тази седмица.

Ограничено от тази събота до 31 октомври е и преминаването през руски териториални води на чужди бойни кораби и други държавни съдове. Украйна протестира заради частичното затваряне на акваторията на Черно море, смятано в САЩ за ескалация, и започна свои учения. Киев обяви и промяна в закона за резервистите, която ще обясни свикването им на служба без обявяване на мобилизация.

Руският президент Владимир Путин обяви вчера в годишната си реч, че всеки провокирал страната му "ще съжалява както никога досега".

Часове преди това украинският му колега Володимир Зеленски предложи среща в Донбас. Според прессекретаря на Кремъл Дмитрий Песков обаче Путин засега оставя предложението без отговор и ще реагира, "ако сметне за необходимо".