Русия започва изтегляне от договора "Открито небе"

В средата на миналата година Тръмп уведоми Москва, че САЩ напускат договора

Свят
13:44 - 15 Януари 2021
1320
Русия започва изтегляне от договора "Открито небе"

Русия съобщи, че стартира процедура по оттегляне от Договора "Открито небе" (ДОН), информират ТАСС и други руски медии.

Във връзка с липсата на напредък в преодоляването на пречките пред продължаване функционирането на договора в новите условия, Министерството на външните работи на Русия е упълномощено да обяви начало на вътрешнодържавна процедура по оттегляне на Русия от договора. Когато процедурата приключи, ще бъде изпратено уведомление за напускането на договора, пояснява ведомството.

Според министерството оттеглянето на САЩ от договора не само нанася сериозна вреда, но и нарушава баланса на интересите на страните членки и подкопава ролята на договора като инструмент за укрепване на доверието и безопасността.

В средата на миналата година Доналд Тръмп уведоми Москва, че САЩ напускат договора. По време на мандата си Тръмп изтегли САЩ от три важни международни договора - Договора "Открито небе", Договора за ликвидиране на ракетите със среден обхват от 1987 г. и ядрената сделка на бившия президент Барак Обама с Иран.

Русия и САЩ са сред 34 държави, които са се подписали под договора за установяване на режима "Открито небе", позволяващ извършването на наблюдателни полети над териториите на страните членки.

Договорът за установяване на режима "Открито небе" е открит за подписване на 24 март 1992 г. в Хелзинки. Той влиза в сила от 1 януари 2002 г. след ратифициране от всички страни по него. България подписва договора на 24 март 1992 г. и го ратифицира на 15 април 1994 г.