Русия заръча на държавните служители да купуват лади и китайски коли

Русия
15:48 - 20 Октомври 2023
2063
Русия заръча на държавните служители да купуват лади и китайски коли

Правителството на Русия публикува днес списък на произведените в страната автомобили, които държавните служители да купуват. Списъкът съдържа само руски или китайски марки, съобщава "Ройтерс". Това свидетелства за проникването на Пекин в руската автомобилна индустрия след началото на войната в Украйна.

Китайските производители на автомобили завзеха пазарен дял, след оттеглянето на производители като Renault и Nissan. Тъй като Западът избягва Русия, Русия избягва западните корпорации.

Припомняме, че през март вестник Комерсант съобщи, че Кремъл е казал на служители, участващи в подготовката за президентските избори в Русия през 2024 г., да спрат да използват телефони iPhone на Apple поради опасения, че устройствата са уязвими за западните разузнавателни агенции.

Министерството на промишлеността и търговията съобщи, че колите в списъка са препоръчани за приоритетно използване от държавни и общински служители за служебни цели, след заръка от президента Владимир Путин.

"Към днешна дата местните компании вече са произвели широка гама от модели с различни технически характеристики и оборудване (шест марки и повече от 20 модела), които са в състояние да отговорят на нуждите на служители от различни нива", казаха от министерството.

Всички автомобилни производители са се ангажирали да задълбочат локализацията на производството въз основа на специални инвестиционни споразумения с правителството.

Изброените руски автомобили бяха пет модела Лада, произведени от най-големия руски производител на автомобили АвтоВАЗ, както и марките УАЗ, Aurus и Москвич. Включени са и електрическите автомобили Evolute.

Според някои източници моделът Москвич 3 е JAC Sehol X4, сглобен в Москва с помощта на комплекти, закупени от китайски партньор. Това би потвърдило нарастващото влияние на Китай върху руската автомобилна индустрия.

Бяха изброени и пет модела на китайския автомобилен производител Haval, който от 2019 г. произвежда автомобили в завода си в района на Тула, на 200 километра от Москва. От компанията не коментираха.