Русия затапи зърнения коридор

Общество
20:20 - 01 Юни 2023
7816
Русия затапи зърнения коридор

Сделката за износ на зърно през Черно море отново е била спряна, тъй като Русия е блокирала регистрацията на кораби във всички украински пристанища, съобщи украинското министерство на инфраструктурата, цитирано от Ройтерс.

Сделката за т.нар. зърнен коридор между Москва и Киев бе сключена с посредничеството на ООН и Турция през юли миналата година, за да се подпомогне преодоляването на световната продоволствена криза, изострена от нахлуването на Русия в Украйна, която е водещ световен износител на зърно.

През май Русия се съгласи на двумесечно удължаване на споразумението, но заяви, че инициативата ще бъде прекратена, ако не бъде изпълнено споразумение, целящо преодоляване на пречките пред износа на руско зърно и торове.

"Съвместният координационен център в Истанбул (който контролира инициативата) обяви, че е невъзможно да се изготви план за инспекция за 1 юни поради поредния необоснован отказ на руската делегация да регистрира входящия флот за участие в инициативата", заяви украинското министерство във Фейсбук.

Министерството посочи, че през последните два дни на май Русия е регистрирала само един пристигащ кораб за инспекция и не е дала обяснение за този ход, който според министерството е "грубо нарушение" на инициативата.