Русия затвори повече от 10 летища

Над 200 полета в Москва бяха отменени, курсовете до Сочи продължават

Новини
13:10 - 24 Февруари 2022
1648
Русия затвори повече от 10 летища

Русия временно затваря повече от 10 от летищата си в южната част на страната, както и в анексирания Кримски полуостров, предаде ДПА, цитирана от БТА. Сред затворените са летищата в Ростов, Краснодар, Курск, Воронеж и Симферопол. Те няма да работят до 2 март, съобщиха руските авиационни власти.

Полетите от и до Сочи продължават, а в столицата Москва над 200 полета бяха отменени, сочат данни от пътнически агенции.

Молдова също затваря въздушното си пространство

Молдова ще затвори днес въздушното си пространство и ще пренасочи полетите към страната към летища извън нея, написа във "Фейсбук" вицепремиерът на страната Андрей Спину, цитиран от Ройтерс.

По-рано днес поне пет полета, летящи за Украйна, кацнаха на летището в Кишинев.

Същевременно президентът Мая Санду обяви, че страната ще въведе извънредно положение и се готви да приеме десетки хиляди бежанци от Украйна. "Ще помогнем на хората, които се нуждаят от подкрепа", заяви тя.

На границата между Молдова и Украйна вече са струпали стотици автомобили, желаещи да влязат в Молдова, според местни медии. Беларус затваря част от въздушното си пространство за граждански полети, съобщи военното министерство на страната с пост в социалните мрежи, цитиран от Ройтерс.

Германската авиокомпания "Луфтханза" спира всичките си полети до Украйна, предаде Ройтерс.

Планираният за тази вечер полет от Франкфурт до западния украински град Лвов е бил отменен от съображения за сигурност, заяви говорител на авиопревозвача, и допълни, че "Луфтханза" ще следи ситуацията през идните дни.

"Луфтханза груп", която включва също "Суис" (Swiss), "Брасълс еърлайнс" (Brussels Airlines) и "Остриън еърлайнс" (Austrian Airlines), преустанови полетите до Киев и Одеса в началото на седмицата.

Припомняме, че по-рано нискобюджетната авиокомпания "Уиз еър" (Wizz Air) обяви, че спира всички полети до Украйна, след като Русия атакува съседната държава, предаде Ройтерс.

Украинското министерство на инфраструктурата пък обяви затваряне на въздушното пространство, позовавайки се на висок риск за безопасността, предаде Франс прес.