Русия затяга контрола върху VPN-услугите

Русия
13:53 - 10 Август 2023
1588
Русия затяга контрола върху VPN-услугите

През последната седмица руските власти вероятно са увеличили текущите си усилия за прекъсване на достъпа на руски граждани до виртуални частни мрежи (VPN). Докладите показват, че много от най-популярните VPN мрежи са станали недостъпни в някои региони на Русия, съобщава британското военно разузнаване в социалната мрежа Х, известна доскоро като "Туитър".

VPN позволява на потребителите да блокират следенето на техния интернет трафик, да поддържат поверителността и да заобикалят наложената от държавата цензура, като се "скриват" зад IP адреси в чужбина и по този начин заобикалят ограничаването на достъпа до популярни социални мрежи като "Инстаграм", Фейсбук" и X, както и други услуги като стрийминг платформата "Нетфликс" например.·

VPN мрежите са изключително популярни в Русия, въпреки че са незаконни от 2017 г. Те позволяват на потребителите достъп до обективни международни източници на новини, включително за войната в Украйна.

VPN мрежите вероятно представляват най-голямата отделна уязвимост в опитите на руската държава за всеобхватен вътрешен информационен контрол.

Освен увеличените технически смущения, руската държава стартира и обществена информационна кампания, опитвайки се да изплаши гражданите да избягват VPN, като твърдят, че по този начин излагат личните си данни на риск.