Руска атака разруши болница в Киев, в която се лекуват болни от рак деца

Русия излезе с изявление, в което обвинява Украйна за удара срещу болницата

Украйна
17:05 - 08 Юли 2024
3232
Руска атака разруши болница в Киев, в която се лекуват болни от рак деца

Руска ракетна атака разруши крило на детската болница Охматдит в Киев. Здравното заведение е ключово за лечението и трансплантациите на деца, болни от рак.

Драматични снимки от мястото на инцидента показват малки деца, някои с интравенозни системи, да седят пред болницата, докато тя е евакуирана.

Спасителите все още издирват хора под частично срутената сграда. Тази сутрин столицата на Украйна бе ударена от необичайна за това време от денонощието руска атака. Изстреляни са изстреляни хиперзвукови ракети „Кинжал“, които летят десет пъти по-бързо от скоростта на звука и е много трудно да бъдат прехванати от ПВО.

Съобщава се за общо 29 жертви в цяла Украйна. Тази сутрин Русия извърши масирана ракетна атака срещу Киев, Днепър, Кривой Рог, Славянск и Краматорск с повече от 40 ракети от различен тип.

Прозорците на отделението са разбити, а панелите - изтръгнати. На мястото е пълно с евакуирани деца, много от които са в тежко състояние. Част от родителите плачеха, докато излизаха от болницата, носейки децата си на ръце.


"Охматдит спасява и възстановява здравето на хиляди деца. Сега, когато болницата е повреден под руините има хора, а точният брой на жертвите все още не е известен. Русия не може да твърди, че не знае къде летят нейните ракети и трябва да бъде държана напълно отговорна за всички свои престъпления. Срещу хората, срещу децата, срещу човечеството като цяло. Много е важно сега светът да не мълчи за това и всички да видят какво е Русия и какво прави", написа в X президентът Володимир Зеленски.

Новият британски премиер Кийр Стармър нарече атаката на Русия срещу детската болница Охматдит „най-поквареното действие“, като осъди Москва за „нападение над невинни деца“.

Министър-председателят на Обединеното кралство повтори подкрепата на страната си за Украйна.

Русия излезе с изявление, в което обвинява Украйна за удара срещу болницата.

В изявление на руското министерство на отбраната се казва, че разказите на официални лица в украинската столица за "умишлен ракетен удар по граждански обекти" са "абсолютно неверни".

В него се казва, че снимките и видеоклиповете от Киев „ясно потвърждават факта, че унищожението“ е причинено от украинска ракета за противовъздушна отбрана, изстреляна от зенитно-ракетна система в града.

„Специално отбелязваме, че подобни истерии на киевския режим се случват вече няколко години и всеки път в навечерието на поредната среща на върха на неговите покровители от НАТО“, се казва в руското изявление.