Руска космонавтка излита със Space X

Четиричленният екипаж трябва да достигне Международната космическа станция

САЩ
12:13 - 05 Октомври 2022
2194
Руска космонавтка излита със Space X

Ракетната компания на Илон Мъск SpaceX трябва да изведе следващия екипаж на Международната космическа станция в орбита в сряда, като руският космонавт Анна Кикина ще лети с двама американски и един японски астронавт към Международната космическа станция, предава Ройтерс.

Ракетата-носител на SpaceX - Falcon 9, заедно с капсулата Crew Dragon е поставена на стартовата площадка в космическия център "Кенеди" на НАСА в Кейп Канаверал, щата Флорида.

Четиричленният екипаж трябва да достигне Международната космическа станция (МКС) след полет от около 29 часа, за да започне 150-дневна научна мисия на борда на орбиталната лаборатория.

Мисията, наречена Crew-5, е петият пълноценен екипаж на МКС, който НАСА изпраща с помощта на SpaceX, частна ракетна програма, основана от собственика на Tesla Илон Мъск. Тази програма започна да изпраща американски астронавти в Космоса през май 2020 г.

Последният екип се ръководи от Никол Аунапу Ман, ветеран боен пилот, която пише история на космическите полети като първата жена индианка от коренното население, изпратена в орбита от НАСА, и първата жена, заела командирското място на SpaceX Crew Dragon.

Мисията Crew-5 е забележителна и с включването на руския космонавт Анна Кикина, на 38 години, единствената жена космонавт на активна служба за руската космическа агенция Роскосмос и единственият руснак, който ще лети на борда на американски космически кораб на фона на глобалното напрежение около войната в Украйна . Последният руски космонавт, който летя на борда на американски кораб в орбита, направи това през далечната 2002 г. с космическа совалка на НАСА.

Кикина по същество си размени местата с астронавт на НАСА, който зае мястото си на борда на "Союз"  миналия месец съгласно ново споразумение за споделено пътуване, подписано от НАСА и Роскосмос през юли. Кикина ще бъде едва петата рускиня, изпратена в Космоса.

Командирът Ман, 45-годишна, полковник от Корпуса на морската пехота на САЩ и пилот-изтребител, участвала в бойни мисии в Ирак и Афганистан, притежава магистърска степен по инженерство и е специализираlа в механика на флуидите.

Като регистриран член на племето Вайлаки от индианските племена от Кръглата долина, Ман ще стане първата индианка, която лети в Космоса. Единственият друг коренен американец, изстрелян в орбита, беше Джон Херингтън, който летя на мисия на совалката през 2002 г.

Другият американец в екипажа е колегата на Ман от НАСА и новобранец в космическите полети Джош Касада, 49-годишен, летец от ВМС на САЩ и тестов пилот с докторска степен по физика на частиците с висока енергия.

Екипажът с допълва с астронавта на японската космическа агенция JAXA, ветеранът Коичи Ваката, на 59 години, експерт по роботика, който лети за пети път в Космоса.

Екипажът на Crew-5 ще бъде посрещнат от седемте настоящи обитатели на МКС - екипът на Crew-4, състоящ се от трима американци и италиански астронавт, която е и командир на МКС в момента, както и двама руснаци и астронавтът на НАСА, който летя с тях в орбита на полет на "Союз".

Новопристигащите са натоварени с провеждането на повече от 200 експеримента, много от тях фокусирани върху медицински изследвания, вариращи от 3-D "био-отпечатване" на човешка тъкан до изследване на бактерии, култивирани в микрогравитация.

МКС, с дължината на футболно игрище и най-големият изкуствен обект в Космоса, е непрекъснато обитаван от ноември 2000 г. Тя е управлявана от ръководен от САЩ и Русия консорциум, който включва Канада, Япония и 11 европейски държави.

Станцията е създадена отчасти, за да подобри отношенията между Вашингтон и Москва след разпадането на Съветския съюз и края на съперничеството от Студената война, което стимулира първоначалната космическа надпревара между САЩ и Съветския съюз.

Но сътрудничеството между НАСА и "Роскосмос" беше подложено на изпитание както никога досега, след като Русия нахлу в Украйна през февруари на фона на широкообхватните санкции срещу Москва.

По време на брифинг с НАСА и SpaceX в понеделник, високопоставения служител на "Роскосмос", Сергей Крикальов - последният съветски космонавт останал в Космоса след разпада на СССР каза, че неговата агенция има одобрението на Москва да продължи с МКС до 2024 г. и се надява да осигури "разрешение" на Кремъл да продължи партньорството, докато Русия не изгради нова космическа станция.