Руска наглост: Украйна отвличала украински деца

Украйна
11:37 - 20 Юни 2024
1618
Руска наглост: Украйна отвличала украински деца

Нов връх на руското нахалство - зам.-председателят на долната камара на руския парламент (Дума) Анна Кузнецова изнесе "доклад за престъпленията на киевския режим срещу децата". В него се твърди, че с евакуацията на украински деца от зоните на активни бойни действия Киев всъщност "отвлича около 65 000 деца от Донбас и Новорусия".

Новорусия е планираното име за окупираните украински земи от Руската федерация – нов федерален окръг, но това още не е взето официално като решение. Докладът е опит на Русия да отклони вниманието от своите престъпления спрямо украинските деца – затова Трибуналът в Хага издаде заповед за арест на Путин, напомня ISW (американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната).

Освен това, Русия се готви да замрази участието си в асамблеята на ОССЕ (Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа) – пореден сигурен знак накъде върви ръководената от издирвания от Международния съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин страна.

Намерението беше оповестено от Владимир Джабаров, зам.-председател на руската комисия по външни отношения към горната камара на руския парламент. Председателят на горната камара (Федерален съвет) Валентина Матвиенко подкрепи тази позиция – тя е отговор на отказа на Румъния да издаде визи на руската делегация в ОССЕ, руснаците трябваше да преминат през румънска територия за участие в поредното заседание на асамблеята.

Сателитни снимки и данни от финландското разузнаване, цитирани от популярното финландско издание Yle, показват, че 80% от персонала и техниката в руските военни бази на границата с Финландия и отговарящи за сигурността на Руската федерация в посока Финландия вече ги няма. Най-вероятно те са пратени в Украйна.

Съгласно официалната сводка на украинския генщаб, интензивността на боевете се увеличава. За 19 юни са регистрирани 122 бойни сблъсъка, т.е. с 9 повече на дневна база. Основната причина – подновеният руски натиск и в Краматорското направление, т.е. Часов Яр.