Руска пионка от Херсон: Шойгу да се самоубие!

Стремоусов разкритикува "генералите и министрите" в Москва за това, че не могат да разберат проблемите на фронта

Украйна
20:30 - 06 Октомври 2022
3576
Руска пионка от Херсон: Шойгу да се самоубие!

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу трябва да обмисли дали да не се самоубие заради позорните поражения в Украйна, заяви Кирил Стремоусов, поставеният от Русия заместник-ръководител на анексираната Херсонска област, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Публичните критики срещу висшето военно ръководство на Русия, които някога бяха табу, се увеличават, след като двама съюзници на руския президент Владимир Путин изразиха недоволство от некомпетентния според тях начин на водене на войната.

Чеченският лидер Рамзан Кадиров и основателят на наемническата компания "Вагнер" Евгений Пригожин заявиха наскоро, че руската армия е засегната от връзкарство и че висши офицери би трябвало да бъдат разжалвани и пратени на фронта, за да изкупят греховете си.

Стремоусов разкритикува "генералите и министрите" в Москва за това, че не могат да разберат проблемите на фронта.

"Всъщност мнозина казват: ако бях министър на отбраната и ако бях допуснал подобна ситуация, като офицер щях да се застрелям", заяви той във видеопослание. "Но знаете, че думата "офицер" е неразбираема за мнозина", каза Стремоусов.

Коментарът на Стремоусов е изненадваща публична обида срещу висшето военно ръководство на Русия, след като в последно време руските сили претърпяха редица загуби на бойното поле в Украйна.


Много руски националисти критикуват Шойгу и висшите военни за всичко – от лошо планиране и слаба логистика до остаряла тактика и загуба на информационната война въпреки значителните инвестиции при управлението на Путин.

Миналата седмица двама пенсионирани генерали, които сега са депутати в Държавната дума от управляващата партия "Единна Русия, се присъединиха към критиците, като обвиниха министерството на отбраната в корупция.

Стремоусов похвали Кадиров и изрази мнение, че Москва скоро ще уреди проблемите.