Руска ракетна атака по блокове в Запорожие

Володимир Зеленски заяви, че може да има още хора под руините

Украйна
11:13 - 18 Октомври 2023
1801
Руска ракетна атака по блокове в Запорожие

През нощта срещу 18 октомври в центъра на Запорожие руска ракета удари висока сграда. Двама души са убити, съобщи ръководителят на областната администрация.

По предварителни данни още трима са ранени, а други трима са обявени за изчезнали. Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че може да има още хора под руините. Спасителните екипи са на място и работят.

Общо през нощта Руската федерация е изстреляла 6 ракети по Запорожие.

По-късно стана ясно, че двамата загинали са били местни жители на 23 години - младо семейство. Техен съсед, цитиран от "Украйна сейчас", каза, че младата двойка е живяла с родителите на мъжа. След обстрела бащата се опитал да реанимира сина си, но безуспешно. Майката на загиналото момче е в болница.

Междувременно полицията и Държавната служба за извънредни ситуации показаха кадри от първите минути на спасителната операция в многоетажната сграда в Запорожие, където през нощта е паднала руската ракета. Появиха се и кадри с последиците от удара на ракетата в жилищната сграда.

Украинският президент Володимир Зеленски коментира ракетната атака: "Запорожие. Ракетни атаки от страна на терористите по града, по инфраструктурата, по жилищна сграда - обикновена пететажна сграда. Унищожени са 8 апартамента. Има ранени и загинали. Възможно е под развалините да има хора. Продължават спасителните операции. Изказвам съболезнования на всички, чиито близки и приятели са загинали заради руския терор".

"Държавата на злото продължава тактиката си на война срещу цивилното население, своя терор. Благодаря на всички, които не остават безразлични и ни помагат да го преодолеем. Ще направим всичко, за да накараме терористичната държава да понесе справедлива отговорност. Руският терор трябва да загуби", написа той.

Междувременно стана ясно, че в три селища на Херсонска област руснаците са изстреляли 6 управляеми авиационни бомби, използвайки три самолета, съобщиха местните власти.