Руска журналистка беше осъдена на 6 г. затвор заради публикации

През декември известният руски опозиционер Иля Яшин беше осъден на 8 години затвор

Русия
17:47 - 15 Февруари 2023
2082
Руска журналистка беше осъдена на 6 г. затвор заради публикации

Руска журналистка беше призната за виновна за дискредитиране на руските въоръжени сили и получи присъда от 6 години затвор, предаде Асошиейтед прес.

Агенцията отбелязва, че това е поредната присъда в рамките на непрестанните преследвания на критици на руската инвазия в Украйна.

Съдът в град Барнаул, в Южен Сибир, призна журналистката Мария Пономаренко за виновна в "разпространяване на фалшива информация за действията на руските въоръжени сили" в постовете ѝ в социално приложение. Пономаренко, която е работила за новинарския сайт "РусНюз", отрича обвиненията.

Броени дни след като руският президент Владимир Путин изпрати войски в Украйна на 24 февруари миналата година, контролираният от Кремъл руски парламент прие закон, който забранява разпространяването на "фалшива информация" за военната кампания в Украйна.

Руските власти използваха закона, за да задушат критиките срещу така наречената от Кремъл "специална военна операция" в Украйна. Много членове на руската опозиция, активисти, журналисти и блогъри попаднаха под ударите на този закон и бяха изпратени в затвора.

През декември известният руски опозиционер Иля Яшин беше осъден на 8 години затвор. Преди това членът на московския общински съвет Алексей Горинов получи 7-годишна присъда за критични
забележки срещу руската инвазия в Украйна.

Още един изтъкнат руски опозиционер - Владимир Кара-Мурза, се намира в следствения арест в очакване на присъда по същото обвинение, посочва АП.