Руска журналистка хвърли ръкавица на Путин

Екатерина Дунцова, на която беше забранено да играе за президент, създава партия

Актуални новини
18:29 - 27 Декември 2023
5523
Руска журналистка хвърли ръкавица на Путин

Руската журналистка Екатерина Дунцова, която искаше да се кандидатира на президентските избори през март догодина, но беше отстранена от надпреварата, обяви днес, че иска да създаде своя собствена партия, за да обедини всички, които подкрепят мира, свободата и демокрацията, предаде Франс прес.

Дунцова, бивш общински съветник в малък руски провинциален град, беше неизвестна доскоро на широката общественост, но откакто заяви намерение да се бори за президентския пост, името й нашумя. В интернет сайта си тя се представя като журналистка и юристка. 

Руската Централна избирателна комисия отказа да валидира кандидатурата й за президентския пост заради допуснати, като заяви комисията, грешки в документацията, представена от Дунцова за регистрация за изборите. Тя обжалва това решение, но по-рано днес Върховният съд на Русия потвърди решението на ЦИК.

Кандидат, противопоставящ се на Кремъл, няма на практика никакъв шанс да получи разрешение от властите да се съревновава с Путин в битката за президентския пост, отбелязва агенцията.

Дунцова се представя като въплъщение на алтернативата на руските власти. Тя също така надигна глас срещу руската офанзива в Украйна.

Днес след решението на Върховния съд Дунцова заяви, че отказва да изостави борбата и каза, че създава политическа партия.

"Ние трябва да действаме, за да бъде чут нашият глас", заяви тя и изрази надежда, че руснаците ще получат по този начин правото да живеят без страх, да говорят свободно и да имат вяра в бъдещето.

"Това ще е партия на всички онези, които са в подкрепа на мира, на свободата и на демокрацията", каза Дунцова.

Дори и Дунцова да успее да създаде собствена партия, това няма да промени нищо в надпреварата за президентския пост. А и самото създаване на партията няма да е лесно, отбелязва Франс прес.

Днес Дунцова между впрочем не спомена нищо за президентския вот, а само заяви амбициите си да организира учредителен конгрес на своята партия през март догодина, преди да издигне кандидати за местните избори през септември.

Преди дни тя отрече твърденията, че е подкрепяна от бившия петролен бос Михаил Ходорковски, който ръководи опозиционно движение от чужбина.

РИА "Новости" я описа като "подкрепяна и финансирана от избягалия олигарх Михаил Ходорковски", и ѝ постави етикета "чуждестранен агент".

Руските власти прилагат това определение по отношение на активисти и опозиционери, които според Москва са замесени във вредна политическа дейност, финансирана извън страната.

Ходорковски е милиардер, бивш ръководител на петролната компания ЮКОС, който изпадна в немилост при управлението на Путин и прекара 10 години в затвора по обвинения в измама, които отрича. Той бе освободен през 2013 г. след помилване от президента и сега живее в Лондон и ръководи опозиционен алианс, наречен "Отворена Русия". Представител на Ходорковски заяви, че "той не финансира Дунцова и че няма никаква връзка с нея".