Руската армия започна да разминира "Азовстал"

Украйна
12:43 - 23 Май 2022
2963
Руската армия започна да разминира "Азовстал"

Руски военни започнаха да разчистват мините и развалините на територията на металургичния завод "Азовстал" в Мариупол, съобщава "Ройтерс".

Това се случва, след като стотиците украински бойци, които седмици наред бяха блокирани вътре, получиха заповед да прекратят съпротивата.

Видеозаписи от комплекса показват, че част от руските войници са обходили стоманодобивния комбинат и покритите с развалини пътища наоколо с минотърсачи, а други са проверили под различни предмети за заложени взривни устройства.

"Задачата е трудоемка, врагът е заложил свои мини, ние също заложихме наши противопехотни мини, докато блокирахме врага. Така че ни предстоят около две седмици работа", обясни руски войник.

В петък Русия обяви, че са се предали и последните украински бойци, защитаващи "Азовстал". Въпреки че информацията не е потвърдена от Украйна, командир на едно от украинските подразделения в завода съобщи във видеозапис, че на бойците е било наредено да прекратят съпротивата.

Украинските войници, които се бяха барикадирали в тунелите, се предадоха на руските и проруските сили.

Краят на сраженията в Мариупол - най-големият град, който Русия превзе след инвазията си в Украйна на 24 февруари, даде на руския президент Владимир Путин рядка победа след поредица от неуспехи по време на бойните действия, продължаващи близо три месеца.

Вчера в "Азовстал" е била проведена специализирана операция, при която при контролирани експлозии са били унищожени близо 100 мини, по данни на руските военни.

Пълният контрол над Мариупол дава на Русия контрол върху сухопътен маршрут, свързващ Кримския полуостров, който Москва превзе през 2014 г., с континентална Русия и части от Източна Украйна, държани от проруските сепаратисти.