Руската централна банка рязко повиши лихвите

Русия
17:49 - 15 Август 2023
2776
Руската централна банка рязко повиши лихвите

Руската централна банка рязко повиши основния си лихвен процент с 350 базисни пункта до 12%. Изглежда, че това е спешен ход, с който се опитва да спре спада на рублата от последните седмици. Това се случва и на фона на публичен призив от Кремъл за по-строга парична политика, предаде Ройтерс.

Извънредната среща дойде, след като рублата отчете огромен спад. Валутата загуби близо 40% от стойността си през 2023 година, минавайки психологическата граница от над 100 рубли за долар и 110 рубли за евро. Този спад е предизвикан от въздействието на западните санкции върху търговския баланс на Русия и скока на военните разходи.

Икономическият съветник на президента Владимир Путин Максим Орешкин разкритикува вчера централната банка, обвинявайки я в "мека парична политика", което, според него, е довело до отслабването на рублата. Часове след критиката банката обяви извънредното заседание.

До понеделник падането на рублата, което продължава цялото лято не предизвикваше забележимо безпокойство в Централна банка, като дори и ден преди това регулаторът заявяваше: "Днес няма заплаха за финансовата стабилност."

В първите минути след обявяването на решението на ЦБ в търговията доларът падна под 96 рубли, а еврото до под 105 рубли, след което пазарът се стабилизира на нивата от 98 рубли за долар, и 107 за евро.

Но това е само първоначалната реакция на пазарите, като тя до голяма степен зависи от очакванията. В дългосрочен план една радикално повишаване на лихвените проценти ще ограничи предлагането на пари, пазарните условия ще станат по-труни, но рублата ще укрепне.

Причините за слабостта на рублата обаче са не само твърде ниските лихви по кредитите, но и бюджетните разходи. От началото на годината властите харчат много за всичко, свързано с войната, и тези пари са разпръснати в икономиката като цяло, осигурявайки икономически растеж, но в същото време ускорявайки цените нагоре и отслабвайки рублата. Повишаването на основната лихва няма да реши този проблем, въпреки че през последните месеци Министерството на финансите ясно ограничи разходите.

Увеличаването на лихвения процент на Централната банка също няма да реши друг проблем: поради слабия износ в икономиката влиза твърде малко чуждестранна валута, а растящият внос изисква все повече пари. Което е основната причина за слабостта на рублата. Допълнително разработеното от МФ бюджетно правило, че всъщност при слаба рубла приходите от петрол и газ в рубли се оказват високи и това води до необходимостта от закупуване на чуждестранна валута в резерви, също отслабва рублата.