БНБ: Високите лихви на банките ще охладят кредитирането

Заявките за заеми обаче не намаляват, отчитат трезорите

Новини
17:32 - 19 Юни 2023
1969
БНБ: Високите лихви на банките ще охладят кредитирането

Централната банка разчита на повишаване на лихвите - особено на тези по ипотеките, и по този механизъм да се охлади кредитирането. Така финансови експерти разчетоха последното решение на БНБ да остави на същото ниво буфера за рискови заеми и през третото тримесечие на 2024 г. Той остава 2%, колкото ще бъде през последното тримесечие на тази година и през първите две на 2024 г.

При определянето му централните банкери отчитат системния риск по множество критерии. Те непрекъснато следят съотношението кредит/БВП. В момента този показател е 80,1 на сто. Очакванията за отклонението му са в посока минус 33,8 пункта, което съответства на нулева стойност на буфера.

Отчитайки обаче допълнителни индикатори, фокусирани върху кредитния пазар, задлъжнялостта, пазара на недвижими имоти, както и общото състояние на икономическата среда, от БНБ преценяват нивото му на 2%.

Това означава, че според тях кредитната активност се запазва висока в условията на текущите силно отрицателни стойности на реалните лихвени проценти и високо ниво на капиталова адекватност и ликвидност в банковата система.