Руската централна банка забранява ползването на SWIFT в страната

Новини
17:29 - 21 Март 2023
1892
Руската централна банка забранява ползването на SWIFT в страната

Централната банка на Русия взе решение да изключи системата за междубанкова информаиця SWIFT от преводи вътре в страната, като решението ще влезе в сила от октомври, съобщи "Комерсант".

По мнението на участници на финансовите пазари, след като най-големите руски банки, които извършват общо около 80% от вътрешните преводи, бяха изключени от системата за предаване на финансова информация, нейната роля значително намаля.

Финансови експерти смятат, че подобна стъпка на Централната банка ще помогне да се компенсира евентуалното изключване на нови руски банки от SWIFT. Но пък в някои случаи тарифите на SWIFT са по-изгодни и

сега банките ще трябва да преконфигурират системите си за предаване на информация.

В същото време ръководителят на управителния съвет на Асоциацията "Финансови иновации" Роман Прохоров твърди, че поради тарифната политика до началото на военните действия в Украйна, повече от половината от вътрешния трансферен трафик преминава през вътрешната система на Русия, т.е. през рycĸият aнaлoг нa cиcтeмaтa ЅWІFТ (cвeтoвнa cиcтeмa зa пpeдaвaнe нa мeждyбaнĸoвa инфopмaция зa paзплaщaния), нapeчeн Cиcтeмa зa пpeдaвaнe нa финaнcoви cъoбщeния (CΠФC). По информация отпреди около месец, СПФС имa 469 yчacтници, вĸлючитeлнo oĸoлo 115 чyждecтpaнни. 

Според данните на уебсайта ROSSWIFT, цената на едно съобщение през системата SWIFT в рамките на страната е 0,0516 евро (около 4,3 рубли). А Централната банка таксува 1 съобщение за 0,8-1 рубли.

Обаче, както отбелязва членът на Борда на директорите на Националния съвет по плащанията Алма Обаява, SWIFT дава големи отстъпки на големите банки за вътрешния трафик. Участници на пазара коментират, че ако например SWIFT забележи много висок трафик между две банки, отстъпките могат да достигнат почти до 100%, за да се задържат въпросните две банки като клиенти на системата, а не да преминат към директни финансови съобщения помежду си.