Руската ЦИК може и да изключи Борис Надеждин от надпреварата за президент

Русия
13:37 - 05 Февруари 2024
1519
Руската ЦИК може и да изключи Борис Надеждин от надпреварата за президент

Антивоенният кандидат за президент на Русия Борис Надеждин заяви, че работна група на Централната избирателна комисия е установила, че 15% от подписите на поддръжници, които той е подал в подкрепа на изборната си кандидатура, са невалидни, съобщава "Ройтерс".

Ако бъде потвърдена, тази цифра е три пъти по-висока от допустимия процент грешки и ще даде основание на комисията да дисквалифицира Надеждин от изборната надпревара срещу президента Владимир Путин през март.

Говорителят на Надеждин уточни, че Комисията ще се произнесе окончателно по въпроса в сряда.

Надеждин обяви в "Телеграм", че ще обжалва пред Върховния съд, в случай че ЦИК откаже да го регистрира.

Миналата седмица той представи на избирателната комисия подписи на над 100 000 поддръжници в цяла Русия, за да може името му да бъде включено в бюлетината.

Миналата седмица ЦИК съобщи, че първоначалният ѝ анализ на подписите показва, че някои от изброените като поддръжници на Надеждин са мъртви души.

Никой не очаква 60-годишният Надеждин да спечели, дори и да му бъде позволено да участва, предвид дългото господство и контрол на Путин върху държавата.

Кампанията му обаче привлече вниманието на хората поради категоричното му противопоставяне на "специалната военна операция" на Кремъл в Украйна. Надеждин твърди, че Путин е допуснал "фатална грешка", започвайки войната, и обеща да прекрати конфликта чрез преговори.