Руската Дума призова Путин да признае Донецк и Луганск за независими

Новини
21:51 - 15 Февруари 2022
2989
Руската Дума призова Путин да признае Донецк и Луганск за независими

Долната камара на руския парламент призова президента Владимир Путин да признае отцепилите се от Украйна Донецк и Луганск за независими републики.

"Нашите съграждани и сънародници, които живеят в Донбас, се нуждаят от нашата помощ и подкрепа", обясни председателят на Държавната Дума Вячеслав Володин като визира около 700 000 жители на Източна Украйна, които получиха руски паспорти през последните години.

В отговор външният министър на Украйна Дмитро Кулеба заяви, че едно признание на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска република ще означава, че Москва се отказва от Минските споразумения "с всички съпътстващи последици".

Същевременно Украйна поиска спешна среща на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа заради призива на руския парламент към Кремъл да признае Донeцк и Луганск за независими републики.

ЕС осъди подкрепата на руския парламент за Донецк и Луганск.

Върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел предупреди, че ако Путин одобри резолюцията: "Това признание би било явно нарушение на споразуменията от Минск“.

Такова признание ще е един вид "атака без оръжие", потъпкване на украинския суверенитет, заяви френският външен министър Жан-Ив льо Дриан.

Външният министър на Латвия Едгар Ринкевич призова Европейският съюз да наложи санкции на Русия, ако руската страна признае Донецк и Луганск за независими.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също предупреди Кремъл: "Ако това се случи, то ще бъде поредно крещящо нарушение на териториалната цялост и суверенитета на Украйна, тъй като няма съмнение, че Донецк и Луганск са част от нея в рамките на международно признатите й граници. И не само това - ще бъде нарушение и на Минските споразумения, защото ще направи още по-трудно намирането на политическо решение в техните рамки".

Руският президент Владимир Путин оприличи отношението към жителите на Донбас на "геноцид", но в отговор на въпрос за евентуално признание на Донецката и Луганската република даде да се разбере, че ще изчака изпълнение на Минските договорености от 2015 година.

"Ще изхождаме от това, че трябва да направим всичко за решаване на Донбаския въпрос, но като имаме предвид преди всичко нереализираните докрай възможности по изпълнение на Минските споразумения. Много разчитаме, че нашите партньори оттатък океана и в Европа - преди всичко в Германия и Франция, ще окажат съответното влияние върху сегашните власти в Киев".