Руската Федерална служба за сигурност задържа ЛГБТ активист за държавна измяна

Новини
12:20 - 13 Юли 2023
1702
Руската Федерална служба за сигурност задържа ЛГБТ активист за държавна измяна

Руската Федерална служба за сигурност (ФСС) задържа ЛГБТ активист за държавна измяна, предадоха ТАСС и Ройтерс.

Като се позова на представители на Федералната служба за сигурност, ТАСС съобщи, че въпросният човек е извършвал доброволческа дейност за правозащитната организация „ОВД-Инфо“ и е дарявал пари на украинската армия.

Ройтерс прави уговорката, че не може да потвърди тази информация чрез независим източник.

Арестуваният активист преди време се е подложил на операция за смяна на пола, отбелязва ТАСС.

„ФСС на Руската федерация пресече противозаконна дейност на гражданин на Русия, жител на Орловска област, замесен в държавна измяна под формата на оказване на финансова помощ на въоръжените сили на Украйна, насочена срещу безопасността на Русия“, съобщиха от пресцентъра на ФСС.

„Установено е, че активистът от ЛГБТ общността, сменил по-рано половата си принадлежност от жена на мъж, е доброволец на правозащитния медиен проект „ОВД-Инфо“ - обявен от Руската федерация за „чуждестранен агент“ - и като администратор на антируския информационен източник е осъществил безналичен паричен превод на сметката на кредитно-финансови организации в Украйна с цел оказване на помощ на украинските въоръжени сили“, пише още в изявлението.

Срещу задържания в следствения арест на управлението на ФСС е образувано наказателно дело по Член 275 от Наказателния кодекс на Руската федерация (държавна измяна), който предвижда 20 години затвор и дори доживотна присъда. Разследването продължава, посочва ТАСС.