Руската национална гвардия пое охраната на Курската атомна електроцентрала

Украйна
11:57 - 14 Август 2024
1045
Руската национална гвардия пое охраната на Курската атомна електроцентрала

Руската национална гвардия „Росгвардия“ съобщи днес, че е поела охраната на Курската АЕЦ, предаде Ройтерс. „Росгвардия“ съобщи, че е предприела специални мерки и ще обърне специално внимание на украинските дронове в района на атомната електроцентрала.

„Активно се приемат специални мерки за противодействие на дронове. Частите на „Росгвардия“ водят разузнаване на местността, наблюдават движението на противника, идентифицират скрити опорни позиции на ВСУ (Въоръжените сили на Украйна), коригират артилерийския огън, провеждат дистанционно миниране на позициите на ВСУ", уточниха от гвардията, цитирана от ТАСС.

Междувременно руската рубла се срина спрямо американския долар, след като достигна 10-месечно дъно вчера, но след това се повиши малко, заради риска от ескалация на фона на най-голямата украинска атака на руска територия от началото на войната.

В 07:45 ч. местно време тази сутрин стойността на рублата беше с 1,7% по-ниска, като се разменяше 92,10 рубли за долар, става ясно от данните на Лондонската стокова борса. Руската валута е загубила 8,5% от стойността си след началото на украинската атака на 6 август.

„Руската валута се върна към отслабване спрямо долара и еврото, видно заради ескалиращите геополитически напрежения“, каза пред Ройтерс анализаторката Елена Кожухова от инвестиционната компания „Велес Капитал“.