Руската опозиция загуби най-ярката си звезда. Какво следва?

Коментар
18:15 - 19 Февруари 2024
4019
Руската опозиция загуби най-ярката си звезда. Какво следва?

Алексей Навални беше запитан преди четири години какво би казал на руснаците, ако бъде убит, защото се е противопоставил на Владимир Путин. „Не ви е позволено да се предавате“, отговори той пред екипа, заснемащ документален филм за него. „Ако решат да ме убият, това означава, че сме невероятно силни и трябва да използваме тази сила.“

Руската служба за изпълнение на наказанията обяви в петък, че Навални е починал в арктическа наказателна колония, където излежаваше 19-годишна присъда по обвинения за екстремизъм. Смъртта му предизвика обвинения от цял свят, че е бил убит.

Политически критици на Кремъл, шпиони, обърнали се срещу властта и разследващи журналисти бяха убити или нападнати по различни начини.

Руската опозиция загуби най-ярката си звезда с внезапната смърт на Навални в затворническа колония. Сега въпросът за всички е: Какво трябва да се направи оттук нататък?

Повечето руски опозиционери или са мъртви, или разпръснати по света в изгнание, или са в затвор в родината си. Оставащите опозиционни групи и ключови политически фигури имат различно виждане за това каква трябва да стане Русия и кой трябва да я ръководи. Няма дори антивоенен кандидат на изборите, който да окаже поне привидна съпротива на преизбирането на Путин за шести мандат следващия месец.

С елиминирането на Навални от картината, мнозина се чудят дали това е краят на политическото дисидентство в Русия.

„Алексей Навални беше много ярък и харизматичен лидер. Той имаше таланта да възпламени хората, да ги убеди в нуждата от промяна“, каза Михаил Ходорковски, бивш магнат,

който прекара десетилетие в затвор в Русия по обвинения, широко възприемани като политическо отмъщение за противопоставяне на управлението на Путин в началото на века.

“Това е много тежка загуба за руската опозиция”, каза той пред Асошиейтед прес след смъртта на Навални.

Греъм Робъртсън, преподавател по политически науки в Университета на Северна Каролина и автор на книга за Путин и съвременните руски политици, каза, че най-големият проблем пред руската опозиция „е, че е била неспособна да се измъкне от малките либерални кръгове и да привлече подкрепа от по-широк кръг от обществото.“

Ходорковски, който живее в Лондон, е един от няколкото руски опозиционни политици, опитващи се да изградят коалиция с антивоенните групи от обикновени хора по целия свят и руски опозиционери в изгнание. Сред тях са легендарният шахматист Гари Каспаров, бившият руски премиер Михаил Касянов и Владимир Кара-Мурза младши, който в момента излежава 25-годишна присъда за измяна заради критики на войната, която Русия води в Украйна.

Но екипът на Навални и Фондацията за борба с корупцията, която той основа, не са част от нея.

„Ние постоянно разговаряме с момчетата от Фондацията за борба с корупцията… че ще бъде страхотно, ако всички се срещнем не само пред телевизионните камери, но да седнем заедно на една маса“, каза Ходорковски в друго интервю преди смъртта на Навални, като напомни за телевизионния дебат през януари по независимия руски телевизионен канал „Дожд“.

Докато Навални беше първият лидер, изградил национална руска опозиция, други опозиционни фракции не харесваха него или организацията му.

Преди смъртта му, в социалните медии бяха изразени публични и горещи разногласия между членовете на неговия екип и други политици за това как те ще се противопоставят на Путин на предстоящите избори през март.

Междувременно руският лидер продължава да консолидира своята хватка върху властта, налагайки строги мерки на дисидентите в страната, вкарвайки в затвора критиците на войната в Украйна и заглушавайки независимите медии.

Споровете между опозицията „не помагат“, каза Найджъл Гулд-Дейвис, бивш британски посланик в Беларус и старши сътрудник за Русия и Евразия към Международния институт за стратегически науки в Лондон. Но той задава въпроса дори ако опозицията беше обединена „като се имат предвид инструментите за принуда, репресия и сплашване, с които разполага руската държава, каква разлика би правило това поне в краткосрочен план?”

Путин гледа към нов поне шестгодишен мандат в Кремъл, което означава, че той може да управлява ефективно Русия в продължение на почти три десетилетия.

Останалите руски опозиционни лидери и активисти, които са основно извън страната, сега се опитват да решат как да увеличат ефективно предизвикателството пред Кремъл. Tова би означавало да се пробие държавната пропаганда, за да достигнат до хората в страната и да им предложат алтернатива на визията на Кремъл за бъдещето.

Това е трудна задача, такава, с която дори Навални се затрудняваше, след като се завърна в Москва през февруари 2021 г., за да бъде изправен пред сигурен арест, след като се възстанови в Германия от отравяне с нервнопаралитично вещество, за което обвини Кремъл.

Малко след завръщането му, докато беше в затвора, екипът му пусна разследване в социалните медии за корупция, което беше гледано милиони пъти. Това провокира серия от протести срещу корупцията в цяла Русия, но полицията брутално ги потуши и задържа хиляди хора.

Докато екипът на Навални продължи да публикува успешни разследвания, хората в крайна сметка преустановиха протестите и казаха, че ще преминат към различни тактики. Въпреки че Навални беше наясно какво се случва, а екипът му успя да разгласи широко разследването си, посланието за борба с корупцията в крайна сметка не успя да доведе до политическа промяна в Русия, каза Робъртсън, защото повечето руснаци „знаят, че страната им се управлява зле и че техният елит е корумпиран , но те не виждат как може да стане по друг начин“.

През трите години, когато Навални беше в затвора, руските власти приеха повече закони, които ограничиха свободата на словото и позволиха хвърлянето в затвора на критиците, често обикновени хора, понякога за десетилетия.

Ходорковски каза, че в отговор на убийството на Навални трябва да се обединят усилията и да се продължи работата, започната преди смъртта му, като се опитат да убедят обикновените руски граждани да протестират по всякакъв начин по време на президентските избори през март.

Той призова руснаците да изразят протеста си, като напишат името на Навални в бюлетината. Руският антивоенен комитет, подкрепян от Ходорковски и други политици, също призова хората в Русия да обърнат внимание на идеята „Обед срещу Путин“,  която беше подкрепяна от Навални в началото на февруари. Тя предлага използването на вота като претекст за събиране и протест в 12:00 ч. на 17 март.

Междувременно руската опозиция е изправена пред бъдеще до голяма степен в изгнание без един от най-ярките си лидери.

Ще бъде невероятно трудно, но руските политици в изгнание казват, че са решени надеждата за демокрация в тяхната страна да не умре заедно с Навални.

„Путин“, каза Ходорковски, „трябва да разбере, че може да убие своя политически опонент, но не и самата идея за демократична опозиция“.

ЕММА БЪРОУС ОТ АСОШИЕЙТЕД ПРЕС

Превод БТА