Руски авиокомпании разглобяват самолети за резервни части

В края на февруари Европейският съюз затвори небето за руски самолети

ЕС
12:41 - 09 Август 2022
2226
Руски авиокомпании разглобяват самолети за резервни части

Руските авиокомпании, в това число и "Аерофлот" са започнали да разглобяват самолетите си заради резервните части, които те повече не могат да закупят след наложените санкции към Русия, съобщи Ройтерс.

По думите на събеседник на агенцията в момента в "Аерофлот" е разглобен поне един самолет Sukhoi Superjet 100 и един Airbus A350 (който е бил почти нов). Оборудване е взето и от два самолета Boeing 737 и Airbus A320.

По данни на Flightradar от края на юли "Аерофлот" не експлоатира около 50 свои самолети. Три от седемте, принадлежащи на компанията лайнери Airbus A350 (включително и един, който сега разглобяват за части) не са летели вече около три месеца допълва, Reuters.

В края на февруари Европейският съюз затвори небето за руски самолети, забрани доставката за резервни части за тях, техническото обслужване, поддръжката и застраховането, а така също задължи лизинговите фирми да си върнат самолетите, дадени под аренда на руските превозвачи. 

През май агенция Bloomberg съобщи, че към края на лятото на Аерофлот ще се наложи да разглобява самолетите си за резервни части заради недостиг на такива за лайнерите на Boeing и Airbus.

През юли вицепремиерът Юрий Борисов съобщи, че по данни на министерството на транспорта, руските авиокомпании ще могат да експлоатират безопасно наличния парк от самолети Airbus и Boeing в продължение на пет години.