Руски бизнесмен, издирван за пране на пари, остава под стража във Варна

Общество
16:29 - 10 Октомври 2024
5841
Руски бизнесмен, издирван за пране на пари, остава под стража във Варна

Издирвания от Русия Ваган Б. за присвояване и пране на пари остава под стража до приключване на процедурата по екстрадицията му. Това реши днес Варненският апелативен съд, който потвърди задържането му под стража.

58-годишният мъж е търсен по разследване за придобиване от банка на недвижим имот на необосновано завишена цена, за предоставяне на банков заем на неплатежоспособен кредитополучател и за пране на пари.

Той е бил привлечен като обвиняем миналата година, наложена му е била мярка „задържане под стража" от руски съд и е бил обявен за международно издирване чрез Интерпол от руското МВР.

След като е бил установен в България, е бил задържан от Окръжния съд във Варна с предварителна мярка за неотклонение „домашен арест". Впоследствие Руската федерация е изпратила молба за екстрадиция на своя гражданин. Ваган Б. не се е укривал нито от българските, нито от руските власти. Той има бизнес и адрес в България.

През месеца, в който е бил под домашен арест, не се е отклонявал от тази мярка, смята защитата му.

В мотивите си апелативната инстанция потвърди определението на първостепенния съд, с което на Ваган Б. е била взета мярка „задържане под стража". Съдебният акт не подлежи на обжалване.