Руски депутат: САЩ ще се разпаднат по сценария на СССР

Новини
17:10 - 24 Февруари 2021
6384
Руски депутат: САЩ ще се разпаднат по сценария на СССР

Депутатът Андрей Свинцов от Долната камара на Руската Дума предрече, че САЩ ще се разпаднат по сценария на СССР в близките 20 години.

Свинцов, който е заместник-председател на комитета по информационна политика направи този коментар пред радио “Говорит Москва” във връзка със новите санкции, които администрацията на американския президент Джо Байдън подготвя срещу Русия.

Свинцов е депутат от Либерално-демократическата партия на Русия на Владимир Жириновски. 

Поводи за санкциите са мащабната кибератака в компютърните мрежи на американските власти и компании и ситуацията около Алексей Навални, съобщи The Washington Post. Сред причините са „намеса в изборите“, „действия срещу разработването на ваксина срещу коронавирус“ и „създаване на благоприятна атмосфера за хакери“, които използват вируси под формата на зловреден софтуер, “които нарушават работата на държавните медицински учреждения в Съединените щати“. Междувременно най-малко 18 европейски компании или прекратиха участието си в газопровода "Северен поток 2", или се ангажираха да се оттеглят от проекта заради заплахи от американски санкции.

Според Свинцов новите поводи са изсмукани от пръстите. Фактът, че към обвиненията се включиха американски корпорации, включително Microsoft, говори, че на американското правителство му трябва допълнителна легитимност, смята той.

“Със своята санкционна борба САЩ постепенно сами се изтласкват от международните пазари. Доларът вече престава да бъде такъв грант, американската демокрация престава да бъде такъв еталон, какъвто беше преди 15-20 години. Днес Съединените щати се превръщат в полумаргинална страна, където собствениците на социалните мрежи могат да блокират собствения си президент, където доларът може да се печата в неограничени количества и да не бъде обезпечен с нищо”, каза Свинцов.

“Всичко това, за съжаление, ще доведе до деградация на Америка, като един от лидерите на световната политика и световната икономика. Мисля, че в близките 20 години тях ги чака достатъчно сериозна икономическа катастрофа, която е напълно възможно да доведе до разпад на държавата.

За това вече се говори и ред американски политици предлагат отделяне на Калифорния и още някакви щати. Ситуацията там може да повтори 1991 г, когато СССР заради икономически проблеми и вътрешни политически разногласие се превърна във кипящ котел”, заключи Свинцов.

Всъщност шумът за възможното отделяне на Калифорния беше вдигнат от политици от Демократическата партия преди 4 години, като знак за протест срещу президент Доналд Тръмп, припомня offnews.bg.