Руски дронове влетяха в Румъния, НАТО вдигна "Юрофайтъри"

Актуални новини
14:59 - 14 Декември 2023
3230
Руски дронове влетяха в Румъния, НАТО вдигна "Юрофайтъри"

Заради руски дрон във въздушното пространство на НАТО над Румъния се вдигнаха изтребители на Военновъздушните сили и германски самолети „Юрофайтър Тайфун“.

ДПА е научила, че германските екипи са идентифицирали руските летателни апарати, включително чрез визуален контакт, но не са имали заповед от НАТО да ги свалят.

До 70 руски дрона от типа „Шахед“ 136 са регистрирани по време на вълната от атаки по цели в Украйна.

Един от дроновете изглежда се е взривил над румънското въздушно пространство. В близост до село Гринду в Югоизточна Румъния, са открити елементи, които най-вероятно произлизат от руски дрон, съобщава Аджерпрес.

Според прессъобщение на Министерството на националната отбрана радарната система за наблюдение на румънската армия е засякла възможно неразрешено навлизане в националното въздушно пространство със сигнал, засечен на ниска височина по траектория към зоната на Гринду, окръг Тулча.

Това е станало в нощта на сряда срещу четвъртък, когато Русия е изстреляла множество дронове срещу пристанищна инфраструктура на река Дунав в Украйна в близост до границата с Румъния.

Изтребители F-16 на румънските Военновъздушни сили от въздушна база 86 във Фетещ и самолети „Юрофайтър Тайфун“ (Eurofighter Typhoon) на германските ВВС от 57-ма база „Михаил Когълничану“ са били вдигнати във въздуха, за да изпълнят мисия по наблюдение на националното въздушно пространство, съобщава Аджерпрес.