Руски експерт: Твърде рано е БРИКС да се разширява

Процесът на намиране на консенсус е труден и при сегашния състав

Новини
15:02 - 22 Ноември 2023
2157
Руски експерт: Твърде рано е БРИКС да се разширява

Страните от БРИКС все още не са формирали достатъчно обща икономическа политика, чийто най-важен елемент трябва да бъде нова парична и финансова система, за да приемат нови държави в организацията.

Това мнение изрази във вторник ръководителят на Руския съюз на индустриалците и предприемачите (РСПП) Александър Шохин, съобщава finmarket.ru.

"Ако разглеждаме БРИКС като такава алтернатива (на западния модел на световната икономика), честно казано, моето лично мнение е, че нямахме време да превърнем БРИКС в ефективен механизъм за

формиране на нови правила на световната търговия, плащане и сетълмент отношения, алтернативна финансова система и т.н.,

а започнахме да се занимаваме с разширяване", каза той, говорейки на пленарната сесия на Международния форум на Финансовия университет.

За Шокин би било по-добре петте сегашни членки да разработят правилата на играта и нови членове да се присъединяват не към организацията, а към правилата на играта.

Той отбеляза, че процесът на намиране на консенсус е труден и при сегашния състав на БРИКС ("дори ако говорим за интересите на Индия и Китай в създаването на алтернативна парична и финансова система, виждаме, че това не е лесен въпрос"),

ще бъде още по-трудно да се формират общи правила с такива участници като Иран или Етиопия.

"Всъщност би било добре за нас да имаме Индонезия като член на БРИКС, защото Индонезия е един от тези примери за растяща икономика, основана на комбинация от стари принципи - евтини трудови ресурси и технологичен прогрес, базиран, наред с други неща, на най-новите технологични решения, включително роботизация, изкуствен интелект и т.н.", описа предпочитания вектор на разширяване на БРИКС ръководителят на Руския съюз на индустриалците и предприемачите.