Руски генерал иска връщане на разстрела за неподчинение в армията

Русия
09:59 - 25 Юли 2024
3175
Руски генерал иска връщане на разстрела за неподчинение в армията

"Създайте наказателни роти, както беше по време на Великата отечествена война (бел. ред. - Втората световна война), и наказателни батальони за тези, които сериозно нарушават военната дисциплина". Това заяви депутатът от Държавната дума  генерал-лейтенант Виктор Соболев по време на заседание на комисията по отбрана към Думата (долната камара на руския парламент).

Думите на Соболев всъщност са призив за връщането на наказателните отряди на НКВД - предшественика на КГБ. По време на Втората световна война тези отряди са разстрелвали всеки, който тръгне да отстъпва в битка. И сега в Украйна това се случва - вече има свидетелски показания от пленени руснаци за това, има и видеокадри в някои канали в Телеграм.

"Без строга военна дисциплина не може да има победа. Владимир Илич Ленин говори за това: който не поддържа дисциплина и ред в Червената армия с всички сили, той е предател. И той трябва да бъде унищожен безмилостно. Тежко е, но имаше война и сега има война", каза депутатът. Соболев добави, че тези, които проявяват малодушие, също трябва да се срещнат с наказателните отряди.

Законът за "дисциплинарното наказание" на руските военни без съдебен процес, приет от Държавната дума, позволява на командирите да наказват войници за използване на телефон или комуникация с журналисти. Поправките бяха осъдени в унисон от Z-блогъри и военни кореспонденти, които смятат, че този закон ще помогне на руското военно министерство да скрие нарушения в армията, тъй като сега много от тях излизат в Телеграм благодарение на заснети с телефони видеоклипове.