Руски хакери са получили достъп до основните системи на "Майкрософт"

Изходният код е изключително ценен

Новини
19:50 - 08 Март 2024
3634
Руски хакери са получили достъп до основните системи на "Майкрософт"

Хакери, подкрепяни от Русия, са получили достъп до някои от основните софтуерни системи на "Майкрософт", предаде CNN. Това се е случило при хакерска атака, която бе разкрита още през януари, съобщават от компанията. 

Според "Майкрософт" през последните седмици хакерите са използвали информация, открадната от корпоративни имейл системи, за да получат достъп до някои от хранилищата с изходен код и вътрешните системи на компанията. Това се посочва от компанията в заявление, подадено до Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ.

Изходният код е изключително ценен и за корпорациите, и за шпионите, които се опитват да проникнат в тях. Той съдържа секретните елементи дадена софтуерна програма, които я правят функционална. Хакерите, които имат достъп до него, могат да го използват за последващи атаки срещу други системи.

"Майкрософт" оповести за пробива през януари само дни преди друга голяма технологична компания - "Хюлет Пакард Ентърпрайз", да съобщи, че същите хакери са проникнали и в нейните облачни системи за електронна поща. Не са ясни обхватът и точната цел на хакерската атака. Според експертите групата, отговорна за нея, има опит в мащабни кампании за събиране на разузнавателна информация в подкрепа на Кремъл.

Американски официални лица приписват хакерската група на руската служба за външно разузнаване, а Русия отрича. 

"До момента не сме открили доказателства, че системите на Майкрософт, предназначени за клиенти, са били компрометирани", заявиха от компанията.