Руски хакери удариха Британските кралски пощи

Очаква се искането за откуп да бъде в размер на милиони

Русия
11:21 - 13 Януари 2023
2081
Руски хакери удариха Британските кралски пощи

Кибератака от руски хакери причини сериозно прекъсване на задграничните доставки на Британските кралски пощи, съобщава Би Би Си.

Атаката тип "рансъмуеър" (ransomware) е засегнала компютърните системи, които Кралските пощи използват за изпращане на пратки в чужбина.

От дружеството предупреждават клиентите си за смущения поради "киберинцидент". Хората се съветват да не се опитват да изпращат международни писма и колети, докато проблемът не бъде разрешен.

Ransomware е злонамерен компютърен софтуер, който криптира данни и заключва системи. Рансъмуер-ът, използван при атаката, е "Lockbit", разкри източник, запознат с разследването.

Фирмите за компютърна сигурност твърдят, че софтуерът е разработен и използван от престъпни групировки, свързани с Русия.

Кралските пощи са получили и бележка с искане на откуп, която гласи: "Вашите данни са откраднати и криптирани".

Очаква се искането за откуп да бъде в размер на милиони, въпреки че източници, близки до разследването, посочват, че има "заобиколни решения", за да може системата да заработи отново.

Кибератаките тип "рансъмуеър" са постоянна заплаха за организации и компании по целия свят, като такива се случват почти ежедневно.

Настоящата ситуация обаче е особено важна, тъй като Британските кралски пощи са "критична държавна инфраструктура" - т.е. са от решаващо значение за икономиката на Великобритания.

Хакерите, използващи "рансъмуеър", обикновено засилват натиска върху фирмите да прехвърлят средства в криптовалута, като биткойн, към анонимен цифров портфейл.

Те поставят краен срок и вероятно ще заплашат Кралските пощи с публикуване на потенциално чувствителни данни.

Смята се, че LockBit има силни руски корени, но хакерът, извършил атаката, може да е навсякъде по света.

Кралските пощи засега не могат да изпращат писма и колети в чужбина, но уверяват, че "работят усилено" за отстраняване на проблема.

Има и незначителни закъснения при пощата, пристигаща в Обединеното кралство, но вътрешните доставки не са засегнати.

През последните месеци Кралските пощи се сблъскаха с редица препятствия, включително със забавяне на доставките, тъй като пощенските служители стачкуват с искане на по-високи заплати и по-добри условия на труд.