Руски хеликоптер кацна на украинско летище и се предаде

Топ
17:11 - 23 Август 2023
6048
Руски хеликоптер кацна на украинско летище и се предаде

Руски военен хеликоптер Ми-8 се е приземил във военна база на украинските въоръжени сили, съобщи главният редактор на портала Censor.Net Юрий Бутусов.

"Източниците на Censor.Net в ръководството на Въоръжените сили на Украйна потвърждават информацията на руски блогъри, че преди известно време в една от военновъздушните бази на Въоръжените сили на Украйна е долетял руски боен хеликоптер Ми-8", написа той на страницата си във Facebook.

Отбелязва се, че хеликоптерът е непокътнат и ще бъде използван за нуждите на Въоръжените сили на Украйна след подробен оглед и проучване на оборудването.

Източници от разузнавателните служби твърдят, че инцидентът е резултат от продължителна специална операция на разузнаването на отбраната на Украйна.

"Това е била специална операция на Главно управление разузнаване (ГУР), продължила повече от 6 месеца. Украинското разузнаване подмами пилота на Ми-8 АМТШ в Украйна.

Хеликоптерът е летял между две военновъздушни бази и е превозвал части за изтребители Су-27 и Су-30 СМ. Заедно с пилота на борда е имало двама членове на екипажа, които не са знаели накъде всъщност лети хеликоптерът", пише изданието.

Твърди се, че Ми-8 се е приземил на едно от летищата в Харковска област.

Андрий Юсов, говорител на ГУР на Министерството на отбраната на Украйна, потвърди по време на телемарато, че наистина има такъв случай, но не даде подробности по въпроса.

"Ще има официално изявление. Предварително мога да кажа, че да, има такава информация. Просто трябва да изчакаме малко. Работим и с екипажа. Всичко е наред, ще има новини", каза той.

Привличане на руски пилоти в Украйна

Миналата година група украински граждани, които преди това са работили в разузнавателните служби, се опитаха да проведат собствена специална операция за подкупване на руски военни пилоти да летят до Украйна и да "продадат" бойните си самолети на украинските въоръжени сили. Специалната операция обаче е проведена без одобрението на украинските специални служби.

Както стана известно по-късно, руските специални служби се възползваха от ситуацията и организираха ракетно нападение срещу летището, на което трябваше да долетят руските пилоти. В резултат на това са унищожени два самолета на украинските въоръжени сили и наземно оборудване, загинал е един и са ранени 17 украински военнослужещи.