Руски и американски космонавти пак летят заедно

"Роскосмос" и НАСА сключиха споразумение за съвместни полети

Новини
18:25 - 15 Юли 2022
2836
Руски и американски космонавти пак летят заедно

Руската космическа корпорация "Роскосмос" и американското космическо управление НАСА сключиха споразумение за съвместни полети на екипажи на космически кораби на Русия и САЩ, съобщава "Франс прес".

Новината идва малко след като бе съобщено за уволнението на Дмитрий Рогозин като шеф на "Роскосмос".

От руската корпорация поясняват, че договорът е бил подписан вчера.

Те посочват, че споразумението отговаря на интересите и на двете страни и ще допринесе за развитието на сътрудничеството в рамките на Международната космическа станция, както и за ефективната реализация на проекти за изследване и усвояване на космическото пространство за мирни цели.

Предвижда се при извънредна ситуация, свързана с отмяна или забавяне на планирано изстрелване на руски или американски космически кораб, да се гарантира присъствието на борда на МКС на най-малко един космонавт и един астронавт.

Съгласно договора руската космонавтка Анна Кикина става член на основния екипаж на американския космически кораб "Дракон", чието изстрелване е планирано за тази есен. В състава на основния екипаж на кораба, който ще излети от Флорида, са включени също астронавтите на НАСА Никълъс Ман и Джош Касада, както и астронавтът от японската космическа агенция Коичи Ваката.

Отново в съответствие с договора в състава на основния екипаж на полета на кораба "Союз МС-22", планиран за 21 септември от космодрума Байконур, пък влиза американският астронавт Франсиско Рубио.

Подписването на договора идва в момент, в който Западът се опитва да изолира Русия заради войната в Украйна. На практика споразумението подновява съвместните полети на руснаци и американци до МКС, които имаше и в миналото.