Руски княз дари портрет на Стамболов на НИМ

Никита Лобанов - Ростовски даде и две литографии от френски вестници

Култура
22:30 - 19 Май 2019
3452
Руски княз дари портрет на Стамболов на НИМ

Руският княз Никита Лобанов-Ростовски дари на Националния исторически музей (НИМ) портрет на Стефан Стамболов и две литографии от френските вестници „Le Petit Parisien“ от 28 юли 1895 г. и от „Le Petit Journal“, свързани с българската история. Дарението прие гл. ас. д-р Петранка Неделчева от НИМ. Заедно с аристократа бе и лидерът на АБВ Румен Петков, с когото са близки и с когото заедно популяризират българската история и ролята на Русия в Освобождението на България от турско робство.

Пред журналисти князът, който е роден преди 84 години в София, коментира, че прави тези дарения, защото много често в България историята се забравя. „Например тази година честваме 140-годишнината от Освобождението на България. Княжество България се основа преди 140 години, защото беше подписан Константинополският мирен договор. Защо този договор ми е много важен, освен, че е важен за България? Моят роднина го подписа от страната на Русия. Моят роднина по лична инициатива вкара тезиси в Санстефанския договор, които дадоха възможност за основаване на Княжество България. Тази тема в България е почти неизвестна“, коментира още Ростовски.


Княз Никита Дмитриевич е потомък на руския дипломат и посланик на Руската империя в Цариград княз Алексей Лобанов-Ростовски, който подписва Константинополския мирен договор след приключване на Руско-турската освободителна война през 1878 г.

Родителите на Лобанов-Ростовски бягат от Русия по време на болшевишката революция и се установяват в България, където пред 1935 г. се ражда Никита. След 9 септември 1944 г. баща му е убит в лагер край Пазарджик, а 10-годишният Никита е хвърлен в подземията на милицията в София за опит да премине границата нелегално. Малко по-късно обаче с майка си успява да замине за Париж. Завършва геология в Оксфорд и Колумбийския университет в Ню Йорк. Американски гражданин е, а от 1969 г. живее в Лондон. Днес е известен банкер, филантроп и притежател на най-голямата в света частна колекция с руска авнгардна театрална живопис.

Аристократът разкритикува и изданията, излезли в България, които отричат ролята на Русия в освобождението на България. Князът обърна внимание на твърденията, че руските войски са освободили страната ни само защото са транзитирали към Константинопол. „Този транзит струва на Русия 140 хил. убити и 60 хил. ранени.  Това е много голяма стойност за Русия“, допълни още Ростовски. 

Това не е първото дарение на Никита Дмитриевич Лобанов-Ростовски за български музеи. По повод 10 декември - Освобождението на Плевен княз Ростовски дари на Регионален военноисторически музей - Плевен корица от списание Le Petit Jiurnal от 1896 г.