Руски комици се изгавриха със Зоран Заев

Новини
16:27 - 09 Юли 2019
3698
Руски комици се изгавриха със Зоран Заев

Македонският премиер заяви, че не възнамерява да подаде оставка, след като стан ясно, че е разговарял по телефона с руски комици, които са се представили за украинския президент Петро Порошенко и генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, пише македонската редакция на Deutsche Welle.

След излизането на запис, в който двама руски комици - "пранкстери", известни под псевдонимите Вован и Лексус, са провели телефонни разговори с македонския премиер Зоран Заев, той проведе пресконференция, посочвайки, че е жертва на добре организирани структури, насочени към налагане на пряко увреждане на стратегическите интереси на страната за членство в НАТО. Заев посочи, че манипулациите идват от пропагандни медии с анти-НАТОвска ориентация за разпространение на влиянието на трети страни.

"Те използват дезинформация и това е класическа политическа дискредитация", каза македонският премиер, като каза, че той не е единственият политик, измамен от руските комици Вован (Владимир Кузнецов) и Лексус (Алексей Столяров), но че "техните жертви" са например, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, бивш британски външен министър Борис Джонсън, поп легендата Елтън Джон и др.

"Списъкът показва, че съм в добра компания", каза Заев, който отбеляза, че в публикуваните записи са направени сериозни промени в някои части, чийто контекст не е автентичен, като се има предвид предимно частта, която се отнася до автокефалията на Македонската православна църква. Останалите части от обявените преговори, каза той, само потвърждават ангажиментите му, които той публично подчертава.

Според Заев този скандал е нова  тревога за Северна Македония и за целия демократичен свят, за сериозно противопоставяне на фалшивите новини и манипулации. Той обяви, че правителството ще се срещне спешно, за да преразгледа сериозните промени в протоколите за сигурна комуникация и да предприеме решителни действия срещу разпространяването на дезинформация.

Министър-председателят се извини на обществеността за скандала, но добави, че е жертва на откритостта си към всички македонски партньори и с гражданите и заяви, че не възнамерява да подаде оставка, защото от този случай държавата ще излезе по-интелигентна. Отговаряйки на въпросите на журналистите след обръщението си, македонският премиер не се съгласи с твърдението, че е направена сериозна грешка в протокола и отрече твърденията, че в преговорите е издал държавна тайна.

Днес добре познатите руски "пранкстери" публикуваха записи, в които от името на бившия президент Петро Порошенки разговарят със Заев.

В един от трите разговора от името на Порошенко комиците казват, че украинските учени "са открили" неговата генетична връзка с Александър Велики. "Нашите учени са открили моята генетична връзка с него, така че сега мога да бъда наречен Петро Македонски", казаха "пранкстерите" в един от разговорите от името на Порошенко. Както знаем, нашите учени са направили серия от исторически открития. Както знаете, украинците са древни шумери... Нашата територия в един момент е била дори под управлението на Александър, "добавя фалшивият Порошенко. В отговор министър-председателят Заев твърди, че е "чел за него" и е казал, че историята "може да ни обедини".

Руските "пранкстери" съветват Заев да даде "малко дарение" на Вселенския патриарх Вартоломей за независимостта на македонската църква. Заев съобщил на фалшивия Порошенко, че е готов да плати на патриарх Вартоломей 100 000 евро в брой, твърди Вован. "Пранкстерите" от името на Порошенко казаха на Заев, че Македония има "големи шансове" и че "може да започне процес" за получаване на автокефалия.

Твърди се, че Вартоломей е съгласен. - Но трябва да ви кажа едно условие в моя случай. Платих пари на Вартоломей лично”, са казали руснаците на Заев.

Твърди се, че "това състояние, наред с други неща, също може да помогне." Според „пранкстерите“ "сумата е намалена". Платих над 150 000 евро, ”каза Порошенко. Заев отговаря, че е "страхотно и няма да има проблеми".

Заев, заедно с двамата руски комици, е обсъждал и външнополитически въпроси: споразумението на Преспа, отношенията с Русия, ЕС, НАТО и т.н. В един от разговорите с македонския премиер Вован и Лексус се представят от името на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

В реакциите в македонската общественост депутатът от ВМРО-ДПМНЕ Антонио Милошовски отбеляза, че разговорът на Заев с комиците е сериозен дипломатически скандал, който е причинил щети на страната. Милошовски поиска оставката на министър-председателя и външния министър Никола Димитров заради нарушението на дипломатическия протокол.