Руски медии: Путин планира анексия на Донбас

Нека Киев да не бъде оръдие за борба с Москва в чужди ръце, призова руският президент

Русия
10:13 - 13 Юли 2021
2036
Руски медии: Путин планира анексия на Донбас

Президентът на Русия Владимир Путин изтъкна в статия, че е убеден в единството на руснаците и украинците и мнението му не е отстъпка пред политическата конюнктура, пише руският в. "Труд".

Озаглавена "За историческото единство на руснаците и украинците", статията бе публикувана вчера на сайта на Кремъл, преведена и на украински. Пълния й текст на руски поместват днес официозът "Российская газета" и други издания; трети публикуват откъси и тезиси от материала.

Руският лидер заявява, че Западът планомерно е тласкал Киев към ограничаване на икономическото сътрудничество с Москва, въвличайки Украйна в опасна геополитическа игра с цел да я превърне в бариера между Европа и Русия. Но Путин подчертава, че Русия никога няма да стане "Антиукрайна", посочва "Известия".

Говорили пред изданието експерти очакват статията на Путин да привлече вниманието на "умни хора" в Украйна, "които ще разберат накъде ги тегли сегашното ръководство и веднага щом стане това, в отношенията между двете страни всичко ще си дойде на мястото", предаде БТА. 

Според Путин Русия е отворена за диалог с Украйна, но за целта Киев трябва да отстоява националните си интереси, а не да бъде оръдие за борба с Москва в чужди ръце, пише "Лента".

Създавайки съветската държава, болшевиките "раздаваха щедри териториални подаръци", напомня Путин, цитиран във "Взгляд". Авторът "намеква на киевските власти, че ако не се осъзнаят и не сменят курса, Украйна ще започне да се руши, ще изгуби много региони и в крайна сметка ще се върне в границите, в които е влязла в състава на СССР", заявява Марат Баширов, политик от проруския украински сепаратистки регион Донбас.

"Московский комсомолец" вижда в статията "последен ултиматум" към Украйна и "намек за кардинална промяна" в официалната позиция на Русия, признаваща "за момента", че Донбас е част от Украйна.

Ето мнението на Путин: "Все повече се убеждавам: Киев просто няма нужда от Донбас". Щом Киев няма нужда от Донбас, кой има нужда от него? Отговорът според мен е толкова очевиден, че дори няма защо да се казва на глас, пише наблюдател на вестника.

От гледище на Москва мощната кампания на Киев, насочена към дискриминация на всичко руско, вече не е вътрешна работа на самата Украйна. Сега тя е и "вътрешна работа" на Русия - страна, която ще взема всички необходими мерки, за да брани своите интереси.